Ketil Solvik-Olsen (FrP): 12 års injisering av CO2 på Sleipner-feltet brukes ofte som "bevis" på at CO2-deponering er trygt på lang sikt. På Tordis feltet injiseres "produsert vann" ned i et reservoar som man antok var like tett som resten av Utsira-formasjonen. Etter litt tid viste det seg at olje lakk ut, og at formasjonen ikke var så tett som man antok. Tilsvarende uforutsette hendelser kan skje med CO2-deponering på andre steder i samme formasjon.
Hvordan vil statsråden behandle "Tordis-saken" i forhold til arbeidet med CO2-deponering?
Begrunnelse
Alle partiene på Stortinget står bak arbeidet med CO2-renseprosjektet på Mongstad. Det er dermed et bredt politisk ønske om å oppnå suksess i arbeidet med å utvikle CO2-renseteknologi og gode deponeringsløsninger. Samtidig er det viktig at man i iveren etter å lykkes, overser utfordringer som kan være ødeleggende for prosjektet på et senere stadium. Det er mange usikkerhetselementer og utfordringer, og disse må behandles grundig. Det er viktig ikke å haste til konklusjoner og investeringer dersom det er fornuftig å bruke mer tid på å sikre at prosjektet får suksess.
Saken hvor reinjisert produsert vann på Tordis-feltet lakk ut av formasjonen gir et varsel over mulige problemer som må være løst for at CO2-deponering skal oppleves som overbevisende sikkert.