Ib Thomsen (FrP): Brannsikkerhet gjelder oss alle - helt uavhengig av partifarge og tilhørighet. Hvert år opplever vi mange branner, noen ender beklageligvis opp med omkomne.
Vil kommunalministeren ta initiativ til å se nærmere på en mulig endring av rutinene for å sikre en innvendig kontroll og funksjonstest av piper i fremtiden, og ta initiativ til at slike kontroller avsluttes med en skriftlig rapport som overleveres eier?
Begrunnelse
Norge har dobbelt så mange branner med millionskader som Sverige, skal vi se på statistisk materiale - mange av brannene kunne uten tvil vært unngått. Vi vil alle gjøre vårt for å sikre våre hjem og arbeidsplasser ved å passe på at vi blant annet har brannslukningsutstyr tilgjengelig og røykvarslere som virker. De fleste av oss følger også de råd og veiledninger som kommer fra faglige eksperter om hvordan vi best mulig kan sikre oss fra å oppleve en brann. Enkelte forhold er dog spesielt vanskelig å finne ut av på egen hånd. Det kan eksempelvis være usikkert om ildsteder og piper er forskriftsmessig montert, og om de trenger rehabilitering eller reparasjon. Her er de fleste av oss prisgitt informasjon fra fagfolk for å vite hva som anbefales. Lovverk og forskrifter regulerer krav til piper og ildsteder, blant annet plan- og bygningsloven, i tillegg til egne forskrifter om brannforebyggende tiltak og tilsyn. Klare krav som stilles for å unngå brann er blant annet pipens dimensjonering, funksjon, tverrsnitt, høyde over tak, avstand til brennbart materiale, krav til rehabilitering og reparasjon, feierluker, og lufteluker. Men ansvaret for pipene er juridisk sett delt i to. Kommunen har tilsyns- og feieansvar, som i all hovedsak i dag utføres av NRBR, men også av teknisk avdeling gjennom utstedelse av ferdigattest og kontroll av bygg. Eier har det endelige og overordnede ansvaret for arbeidet som blir utført på pipe/ildsted. Gjennom kommunens tilsyn og feiing skal det avdekkes om pipen og ildsteder er i forskriftsmessig stand og korrekt montert, men også dimensjonert for ildstedene, samt funksjonstestes. Tilsynet og feiing av piper gjøres i dag hvert fjerde år som minimum. Kontrollene tas i de fleste tilfeller utenfra - en utvendig, visuell kontroll - med påfølgende feiing av pipen. I noen tilfeller vil feieren be om å få komme inn og se på ildsteder og brannvegger til pipen, men det foretas ingen innvendig kontroll, ei heller en funksjonstest slik forskriftene forutsetter. Dagens kontroller vil derfor ikke kunne avdekke vesentlige feil og mangler innvendig i pipene, noe som er det mest avgjørende for hvorvidt man har en brannfarlig pipe eller ikke. Med innvendig kontroll mener undertegnede en visuell, innvendig kontroll med video/kamera samt en funksjonstest med røykpatroner eller liknende. Slike rutiner må på plass for at kommunen skal foreta sitt tilsyn på en god måte. En skriftlig tilbakemelding på eventuelle funn fra fagfolk er derfor helt avgjørende for at eier skal vite hva som må gjøres for å sikre sin egen bolig.