Jan-Henrik Fredriksen (FrP): Det har siden 24.05.04 vært en pågående tvist mellom Alta kommune og Reindriftstyret/Reindriftforvaltningen jf. revisjon av forskriften om fredning av visse områder i Finnmark mot reinbeite. Høringssvarene viste at det i enkelte områder, blant annet i bynære områder i Alta og Porsanger, var stor motstand mot å oppheve fredningen. Siden høringsfristens utløp har Alta kommune og Reindriftsforvaltningen hatt 3 møter uten å komme til enighet.
Hva vil statsråden foreta seg for å få til enighet?
Begrunnelse
I 1890-årene begynte skogvesenet arbeidet med fredning mot reinbeite i barskogsområdene i Alta. Formålet med fredningen var helt og holdent å ivareta skogens foryngelse og produksjon samt å ha beitemark til de fastboendes og reisende rein (besøkende kjørerein) behov. I april 2004 mottok Alta kommune høringsdokumentet fra Reindriftsforvaltningen/Reindriftsstyret ang. gjennomgang av forskriften ( sist revidert 01-85) om fredning av visse områder i Finnmark mot reinbeite, hjemlet i reindriftsloven § 11. Forslaget omfatter mesteparten av barskogområdene i Alta kommune. Høringssvarene konkluderer med at 95 % av innkomne høringssvar er negative til å oppheve fredningssonene. (Jeger- og fiskerforeninger, ungdomslag, bygdelag, landbruksorganisasjoner, turistbedrifter, kommunene/regionråd/fylkesstyrer). Kun områdestyret i Vest-Finnmark som svarte på vegne av reinbeitedistriktene var positive. Det er altså ikke bare to parter i denne "striden" om beiteareal. Innen jordbruket ønsker ikke bøndene å få reinsdyrflokker inn på sine beiteområder. Fredningen har så langt vært en buffersone mot dette. Næring og turisme ønsker heller ikke dette, all erfaring tilsier at det blir vanskeligere å utnytte næringsvirksomhet som naturressurser som skifer, sand og grus. Arealkonflikten opp mot turistnæringen er åpenbar. Alta kommune sin arealplanlegging vil bli kraftig berørt. Gjennom nedslagsfelt for drikkevann og arealplanlegging for bolig og hytter, industriarealer og Forsvarets behov.
Alta kommune har vært i stor vekst i mange år, en oppheving av fredningssonene vil helt klart ha negative konsekvenser for allmennhetens interesser. Som unødvendig mye gjerdebygging som får konsekvenser for vilt og annen ferdsel, videre vekst i leveområder for elg og annet vilt og utnyttelse av dette. At det i dag snart bor 20 000 mennesker i Altaområdet tilsier at behovet for friluftsområder/utfartsområder for befolkningen er stor og vil bli større, i områder hvor man så langt ikke har hatt reindrifta å forholde seg til. Det er videre kjent at det i dag er over 30 000 reinsdyr for mye på vestvidda og at dette er en medvirkende årsak til at presset på beitearealer er økende uten at norske myndigheter under skiftende regjeringer har grepet inn og forandret på det gjeldende forvaltningsregime av reindriftsnæringen i vesentlig grad. Det er også forunderlig slik undertegnede ser det at når samtlige høringsuttaleser (foruten reindriftens) er negative til en oppheving av fredningssonen at man her har en pågående konflikt. Det er Alta kommune og høringssvarene som ivaretar de demokratiske rettighetene til ca 20 000 mennesker, de burde vel bli hørt i en en demokratisk rettsstat som Norge.