Hans Olav Syversen (KrF): Vil finansministeren ta initiativ til at Etikkrådet vurderer om virksomheten til internasjonale, børsnoterte selskaper med økonomisk engasjement i konfliktområdene i DR Kongo er i tråd med de etiske retningslinjer som er vedtatt for Statens pensjonsfond – utland, innen samme tidshorisont som de vurderinger statsråden nylig har bedt rådet gi når det gjelder selskaper med engasjement i Israel/palestinske områder?
Begrunnelse
Det vises til spørsmål stilt fra KrF til finansministeren i den muntlige spørretimen 7. januar, samt finansministerens besvarelse. Det vises også til pressemelding fra finansministeren om Pensjonsfondets investeringer i konfliktområder, publisert 5. januar.
Det framgår av pressemeldingen at Etikkrådet er bedt om å redegjøre for sitt arbeid med saker knyttet til selskaper som har sin virksomhet i de palestinske områdene. Det framgår videre at Finansdepartementet vil vurdere om retningslinjene er hensiktsmessig utformet når det gjelder selskapers engasjement i konfliktområder generelt, i forbindelse med det pågående arbeidet med revisjon av de etiske retningslinjene. Etikkrådets oppdrag synes å være med en klart kortere tidshorisont, og da også med en mulig konklusjon, enn departementets generelle arbeid.
I spørretimen uttalte finansministeren følgende på det refererte spørsmål:
"Når det gjelder spørsmålet om Kongo – det kan også være andre områder som nå er rammet av krig, som ikke har like stor oppmerksomhet akkurat nå, f.eks. Sri Lanka, som er et annet konfliktområde – har vi ikke like store økonomiske virksomheter eller investeringer i disse områdene. Men jeg kan gjerne sende en henvendelse til Etikkrådet for å se om selskaper som har aktivitet i Kongo, er en problemstilling som man også bør rette søkelyset mot.”
Jeg deler finansministerens synspunkt på at det faktum at Kongo ikke inngår i Pensjonsfondets referanseindeks, medfører at investeringer i selskaper hjemmehørende i dette landet vil være vesentlig lavere enn i selskaper hjemmehørende i Israel og andre land som inngår i FTSE-indeksen. Samtidig er det også klart at de selskapene som først og fremst er interessant å få vurdert i forbindelse med Kongo-konflikten, er internasjonale selskaper som er børsnotert i USA eller andre utviklede aksjemarkeder. De betydelige naturressursene som er innenfor DR Kongos landgrenser, er en åpenbar grunn til et slikt internasjonalt økonomisk engasjement. Et annet forhold som taler for en særskilt vurdering av selskaper med engasjement i DR Kongo, er at sivile institusjoner som rettsvesen, lovgivning og uavhengige tilsynsmyndigheter er klart mindre utviklet enn hva som er vanlig i utviklede markeder. Det kan også stilles store spørsmål ved transparens i selskapenes kontakt med de stridende parter i dette området. Som nevnt i spørsmålet i Stortinget, er konflikten i DR Kongo den mest blodige og alvorlige humanitære katastrofen i verden i nyere tid, med en meget bekymringsfull eskalering av konflikten høsten 2008. Dette taler etter min mening for en særskilt vurdering av den etiske standard for virksomhetsdrift i selskaper Norge er deleier i, eller kan være deleier i, med engasjement i dette konfliktområdet. Og det taler etter min mening for en vurdering av Etikkrådet, med en relativt kort tidshorisont, på linje med det oppdraget finansministeren har gitt rådet når det gjelder selskaper med engasjement i de palestinske områdene.