Peter Skovholt Gitmark (H): I 2008 fikk den eldste reaktoren ved Kola atomkraftverk ny konsesjon i 10 år. Reaktoren vil da ha blitt drevet 15 år lenger enn hva som er anbefalt. Til sommeren trenger den nest eldste reaktoren ny konsesjon. Begge reaktorene er gamle og utdaterte og kan aldri oppgraderes til vestlige sikkerhetsstandarder. Regjeringen har lovet å øke innsatsen overfor russiske myndigheter for å få stengt atomkraftverket.
På hvilken måte har Regjeringens innsats økt og hva akter Regjeringen å gjøre for å hindre en ny konsesjon?
Begrunnelse
På grunn av sin nærhet til den norske grensen utgjør Kola atomkraftverk en betydelig miljøtrussel for Norge. De gamle Sovjet-reaktorene er designet slik at de aldri kan oppgraderes til vestlige sikkerhetsstandarder, og allerede i 1992 oppfordret G7-landene (nå G8) til stenging av alle reaktorer av denne typen. Med de rette værforholdene kan radioaktivitet utslipp ved en eventuell ulykke nå Norge på få timer. Statens Strålevern slo i en rapport fra 2008 fast at mulighetene for en ulykke er mellom 10 og 100 ganger større enn ved vestlige atomkraftverk. Norge har siden 1992/93 bidratt med omlag 200 millioner kroner i bistand til Kola atomkraftverk. Da riksrevisjonen i 2001 gikk gjennom resultatene av den norske støtten, konkluderte de blant annet med at sikkerhetstiltakene Norge har bidratt med, bidrar til forlenget levetid av verket. Stortinget vedtok på bakgrunn av dette at nye tiltak skal rette seg mot stenging at verket. I Soria Moria-erklæringen lovet Regjeringen økt innsats overfor russiske myndigheter for å få stanset atomkraftverket på Kola.
Hvor vidt denne innsatsen har økt er vanskelig å avgjøre. Sommeren 2008 fikk den eldste reaktoren ved Kola atomkraftverk ny konsesjon for 10 år uten at man så noe nevneverdig engasjement fra utenriksdepartementet, selv om utenriksministeren var i møter i Murmansk kort tid før tildelingen skjedde. Til sommeren trenger den nest eldste reaktoren ny konsesjon. Det kan virke som om utenriksministeren anser dette som en betent sak, som man ikke tør å ta opp med russiske myndigheter. Så lenge man ikke går offensivt ut mot Kola atomkraftverk vil man aldri oppnå de målene Regjeringen har satt seg.