Skriftlig spørsmål fra Jan Tore Sanner (H) til finansministeren

Dokument nr. 15:915 (2008-2009)
Innlevert: 20.03.2009
Sendt: 20.03.2009
Besvart: 27.03.2009 av finansminister Kristin Halvorsen

Jan Tore Sanner (H)

Spørsmål

Jan Tore Sanner (H): Ifølge Budstikka 19. mars har Tollvesenet gjort en feil ved ikke å sende ut krav om årsavgift til 1500 bilister. Tollvesenet forutsetter at bilister, som ikke har fått faktura, på eget initiativ betaler avgiften innen fristen. De varsler at de som ikke gjør dette vil bli pålagt et straffegebyr selv om feilen ligger i Tollvesenet. Dette er uttrykk for en autoritær tenkning. Et privat selskap kunne aldri opptre slik overfor kunder.
Vil statsråden sørge for at Tollvesenet rydder opp og at bilistene slipper å betale straffegebyr?

Kristin Halvorsen (SV)

Svar

Kristin Halvorsen: Det er Finansdepartementets forskrift om årsavgift § 2, 1. ledd som tilsier at avgiften skal betales selv om krav ikke er mottatt. Hvis det imidlertid avdekkes feil eller mangler i forbindelse med utsendelsen av krav, er det langvarig praksis for at toll- og avgiftsetaten ikke ilegger tilleggsavgift.

I dette tilfellet skjedde det et uhell under printing og pakking av ca. 1500 årsavgiftsfakturaer til personer i Heggedal og Vollen-området. Fakturaene ble reprintet og sendt ut 16. mars. Jeg har tillit til at etaten vil sørge for at de personer det gjelder, ikke får tilleggsavgift såfremt de betaler rimelig kort tid etter mottak av faktura.