André Oktay Dahl (H): Hva vil statsråden konkret gjøre for å sikre at gjennomføringen av DNA-reformen ikke må utstå med store forsinkelser, og vil det åpnes for å nytte Gena for å bidra til den forutsatte gjennomføring?
Begrunnelse
Undertegnede har blitt gjort kjent med at gjennomføringen av den såkalte "DNA-reformen" kan fryktes å bli utsatt og først ventes å bli komplett i 2015, et stykke unna statsrådens festtaler i ulike media og fra Stortingets talerstol. Satsråden avvist å nytte det private analyseinstituttet GENA som et virkemiddel til å avvikle køene ved Rettsmedisinsk institutt, sikre raskere DNA-analyse og bedre rettssikkerhet. Det fremstår som noe av et paradoks all den tid det samme instituttet brukes som skryteeksempel fra næringsministerens side i forhold til viktigheten av å satse på kvinnelige entreprenører. Gena ledes om kjent av en kvinne, Ragne Farmen, som i flere år har blitt motarbeidet av statsråden og stortingsflertallet. I forhold til den nærmere gjennomføringen av DNA-reformen har undertegnede også blitt gjort kjent med at RMI ikke besvarer over 90 % av rettsmedisinskkommisjons anførsler til rapporter som ligger til grunn for saker som ligger til behandling i rettsapparatet, samt at RMIS svært sene levering av rapporter til sakkyndige nærmest umuliggjør at disse kan gjøre en skikkelig jobb i forbindelse med rettssaker. Undertegnede har videre blitt gjort kjent med at RMIs naturlig nok omfangsrike rapporter har
blitt overlevert disse kun timer før rettssaker tar til. I den grad dette oppfattes som betryggende sett ut fra et rettssikkerhetsperspektiv tillater undertegnede å sette spørsmålstegn ved. Undertegnede er også gjort kjent med at DNA-analyser ved voldtektssaker innebærer 80 % negative treff grunnet at RMI i motsetning til i Sverige og England ikke tar i bruk tilgjengelig teknologi og metoder som f.eks. Gena gjør. Bakgrunnen for dette fremstår som uklar. Avslutningsvis ønsker undertegnede en klargjøring av hvordan Regjeringen ser for seg at man i større grad kan bruke sivile åstedsgranskere for å sikre fremdriften av DNA-reformen. Behovet for "second opinion" ved analyse av DNA har blitt verbalt uttrykt av et samlet Storting. Regjeringens behandling av private analyseinstitutt grunnet ideologiske prinsipper virker imidlertid til skade for at gjennomføringen av DNA-reformen kan skje på den måten som statsråden til nå har presentert som en av sine få løsninger på den politikrisen som fortsatt er et faktum.