Trond Helleland (H): På SUA's hjemmeside opplyses det at søknader skal behandles innen fem arbeidsdager. En kvinne i Drammen skal starte en bedrift hvor det er investert over 4 millioner kroner, og som er avhengig av faglært arbeidskraft fra land utenfor EØS-området. Etter litt tid hvor hun avklarer at alle papirer er korrekt utfylt, får hun plutselig beskjed om at behandlingstiden er 4 måneder. Lokaler er leid, og oppstart er 30. april.
Hva vil statsråden foreta seg for å overholde lovnaden om fem dagers behandlingstid?
Begrunnelse
SUA (Servicesenter for utenlandske arbeidstagere) oppgir på sin hjemmeside:
"Hvis søknaden er korrekt utfylt og all dokumentasjon er vedlagt, vil søknaden bli behandlet innen fem arbeidsdager. Skal du registreres i folkeregisteret tar det noe lengre tid."
Søknad ble levert, gjennomgått og betalt på SUA's kontor 27. februar. Etter 6 dager mottas et standardbrev fra UDI som sier:
"Kan dessverre ikke behandle innen 5 dager. Dette da direktoratet trenger noe mer tid på å vurdere søknad. Søkeren eller arbeidsgiver vil bli kontaktet dersom det er behov for ytterligere informasjon eller dokumentasjon for å avgjøre søknaden."
19. mars sendes purring til Arbeidsgiverservice med spørsmål om dokumentasjon mangler. Svar fra rådgiver Håvard Sæthre mottas 20. mars der hans svar er i tråd med svarbrev av 4. mars, og at det kanskje kan mangle dokumenter. Dette betyr at etter 21 dager har saken ennå ikke hatt en gjennomgang.
Etter mange telefonsamtaler med sentralbord og forværelse gis beskjed om at det må sendes brev til Arbeidsgiverservice om hvorfor det haster. dette dokumenteres grundig, og sendes 23. mars. Negativt svar mottas omgående, med informasjon om at behandlingstiden nå er ca. 4 måneder.
Bedriftsetablereren kontakter Arbeidsgiverservice som svarer at det mangler noe dokumentasjon. Søkeren ber om tilbakemelding på hva som er mangler ved søknaden, og får tilbakemelding om at det ikke er sikkert at søknaden har mangler, men at UDI trenger noe mer tid på å vurdere søknaden. Søkeren eller arbeidsgiveren vil bli kontaktet dersom det er behov for ytterligere informasjon eller dokumentasjon for å avgjøre saken.
På forespørsel til Arbeidsgiverservice, kommer overraskelsen, nå må søkeren regne med en saksbehandlingstid på 4 måneder. Dette kommer som et sjokk på søkeren som skal åpne sin bedrift 30. april. Lokaler er leid, investeringer for 4 millioner er gjort, men uten den utenlandske arbeidskraften er det ingen mulighet for å starte opp bedriften.
På UDI's sider om hvordan nettsidene til UDI skal framstå står det:
"Nettsidene skal inneholde oppdatert, korrekt og helhetlig informasjon."
Jeg regner med at dette også gjelder for SUA's nettside. Derfor fremstår det svært lite brukerorientert når spillereglene endrer seg dramatisk i løpet av søknadsprosessen. Det opplyses også på nettsidene at antall saker til behandling har gått ned med 22 % siden 2008, dette skulle vel tilsi at man klarte å overholde fristene man selv oppgir på sine nettsider.