Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.
Dokument nr. 15:1072 (2008-2009) Innlevert: 24.04.2009 Sendt: 27.04.2009 Besvart: 04.05.2009 av olje- og energiminister Terje Riis-Johansen
Ketil Solvik-Olsen (FrP): I forrige stortingsperiode var SP svært opptatt av å sikre en minimum fyllingsgrad i vannmagasinene. For uke 12 var magasinfyllingen 6,4 % under normalt i Norge, tilsvarende ca. 6 TWh. Energisektoren skaper likevel liten debatt, trolig på grunn av lave kraftpriser. Kraftkommentator Kjell Rønningsbakk anslår at strømprisen ville vært opp mot tre ganger høyere uten finanskrisen.Er Statsråden komfortabel med fyllingsgraden i vannmagasinene?
Terje Riis-Johansen: Vannkraftprodusenter med magasinregulerte kraftverk har mulighet til å regulere produksjonen ved å lagre vann i magasiner over tid. Magasinene blir disponert av den enkelte produsent ut fra forventninger om markedsforhold og tilsig, innenfor de rammer konsesjonene og lovverket setter. Fordi utviklingen fram i tid er ukjent, vil kraftprodusentene til enhver tid foreta slike disposisjoner under usikkerhet. I forbindelse med evalueringen av energiloven gjennomførte SINTEF Energiforskning på vegne av Olje- og energidepartementet en utredning om magasindisponeringen før og etter energiloven. En av SINTEFs hovedkonklusjoner er at det ikke er grunnlag for å si at dagens magasindisponering gir en for lav fyllingsgrad sammenlignet med en samfunnsøkonomisk optimal tilpasning.Når det gjelder dagens situasjon var magasinfyllingen i Norge på 30,4 prosent ved utgangen av uke 16, en bedring på 0,7 prosentpoeng fra uken før. Dette er 4 prosentpoeng under medianen for denne uken, men samtidig 13,1 prosentpoeng høyere enn den laveste registrerte fyllingsgraden for denne uken i perioden 1990-2007. Magasindisponeringen er av stor betydning for evnen til å kunne håndtere en konkret tørrårssituasjon, og muligheten til å dekke forbruket fram til snøsmeltingen. I forbindelse med St.meld. nr. 18 (2003-2004) Om forsyningssikkerheten for strøm ble det gjort en evaluering av hvordan magasinene hadde blitt disponert i tørråret 2002/2003. Konklusjonene fra disse vurderingene var at det ikke var grunnlag for å konkludere med noen alvorlig svikt i kraftmarkedet eller magasindisponeringen dette året.