Svein Flåtten (H): Vil finansministeren ta initiativ til en dialog med berørte private virksomheters organisasjoner om lovreguleringen av kommunal tjenestepensjon i 2004, slik at konsekvensene av den årlige reguleringspremien beskrevet i dette spørsmåls begrunnelse, og følgene for det velferdstilbud disse organisasjoners virksomheter leverer befolkningen, kan bli nærmere belyst og eventuelt endret?
Begrunnelse
Lovreguleringen av kommunal tjenestepensjon trådte i kraft 1.januar 2004. Loven innførte nye regler for utjevning av reguleringskostnadene for kommunal tjenestepensjon, regler som var avvikende fra det som hadde vært praksis siden årlig regulering ble innført i slutten av 1980-årene. Frem til 2004 ble reguleringskostnadene i kommunale fellesordninger belastet på samme måte som ordinære pensjonspremier nemlig i forhold til pensjonsgrunnlaget. Etter lovendringen skal reguleringspremien i fellesordninger utjevnes i forhold til premiereserven. For noen grupper bedrifter som har, eller har hatt kommunal tjenestepensjonsordning for sine ansatte, medførte lovendringen konsekvenser som fremstår både som urimelige og utilsiktede på kostnadssiden. Dette gjelder private virksomheter med driftsavtale som alltid har samhandlet med det offentlige om å løse velferdsoppgaver innenfor helse- og sosialsektoren. Mange av disse er ideelle/frivillige organisasjoner. Endringen med utjevning av reguleringskostnadene medførte økte lønnskostnader fordi bedriftene var i det tidligere systemet, noe som gir nyetablerte bedrifter en konkurransefordel. Endringene i loven medførte at virksomheter som har utført oppgaver for det offentlige har blitt sittende med et kostnadsansvar som en ikke kunne forutse før 2004 og som en etter 2004 ikke kan kvitte seg med.
Forutsetningen om at alle lønnskostnader skulle dekkes gjennom driftstilskudd, blir dermed ikke oppfylt og de bedrifter det gjelder bukker under fordi de ikke greier å konkurrere kostnadsmessig. Dette er et problem som nå kan gi seg utslag i et dårligere velferdstilbud for flere grupper mange steder. Bedriftenes organisasjoner har tatt dette opp med ansvarlige myndigheter flere ganger, bl.a. i skriftlig form med fyldig begrunnelse til Finansdepartementet i januar 2008, uten at noe har skjedd eller at man har ønsket å lytte til organisasjonene.