Harald T. Nesvik (FrP): Undertegnede har gjennom diverse oppslag i Sunnmørsposten 20. mai og 19. mai blitt gjort kjent med at turistbygda Geiranger i år ikke får politivakt om sommeren i fremtiden. Dette skjer til tross for store protester. I tillegg til dette så har en også sagt opp leieavtalen for de lokalene som er spesielt innredet til politiets formål. Denne bygden er et av Norges mest besøkte turistmål.
Vil statsråden medvirke til at leieavtalen for politiets lokaler ikke sies opp, samt sikre politivakt om sommeren?
Begrunnelse
Det har gjennom diverse oppslag i media i Møre og Romsdal fremkommet opplysninger om at det fra og med i år så vil det ikke lenger være politivakt i Geiranger, som er et av Norges mest besøkte turistmål. Selv om bygden bare har en helårsbefolkning på i størrelsesorden 210 innbyggere, så kommer det flere hundre tusen tilreisende hvert eneste år. Det har i tillegg fremkommet at politiet også har sagt opp leieavtalen knyttet til sine spesielt tilrettelagte lokaler fra og med sommeren 2010. Det har i Geiranger vært en fast ordning med politiberedskap siden 1950 - tallet. I 1993 ble det gjort en grundig vurdering i Justisdep., som konkluderte med at politiberedskap i "Golden Route-området" var nødvendig. Fra og med 1994 fikk politiet egne lokaler i Geiranger og det ble inngått leiekontrakt på 3x5 år. Kostnaden tilfalt Sunnmøre Politidistrikt. For sommeren 1994 ble det tildelt 493 000 kroner i ekstramidler. Dette økte så til 600 000 i 2000. Dette medførte en fullgod beredskap. Senere har bevilgningene blitt redusert og for 2002 ble den tatt bort. Dette medførte sterke reaksjoner. Høsten 2004 var politidirektøren på besøk, og direktøren uttalte da at leieavtalen ikke skulle sies opp.
Politimesteren har nå besluttet å avvikle den ekstra beredskapen i Geiranger grunnet dårlig økonomi, samtidig som at ekstrabevilgningen til Geiranger ikke har vært synlig i budsjettildelingen de senere år. Leieavtale knyttet til politiets tilpassede lokaler er sagt opp fra og med 01.07.10 grunnet økonomien. Det er bekymringsfullt at det ikke lenger skal være en fullgod beredskap med egnede lokaler tilgjengelig i ei bygd som har mer enn 170 turistskipanløp i året, og har flere hundre tusen tilreisende enten i form av turistskip, busser, bobiler, privatbiler etc. Selv om det er liten kriminalitet i bygda så forekommer det jevnlig leite- og redningsaksjoner i området. I tillegg skjer det i gjennomsnitt 1 dødsulykke i året. Politiet har behov for egne lokaler der de har tilgang til datasystemer og avhørsmuligheter. Dette kan ikke ordnes bare ved bruk av provisoriske ordninger. En har også behov for et sted der en kan styre redningsaksjoner fra.
Responstiden for politiet dersom noe skjer i Geiranger vil variere, alt etter hvor nærmeste patrulje befinner seg, og når hendelse skjer på døgnet. I verste fall vil den om natten (med nattestengte ferger) være nesten 3 timer (dersom vakthavende befinner seg i Sykkylven), og må kjøre via Stryn/Strynefjellet til Geiranger, en strekning på nær 200 km. Dette må sies å være en uholdbar situasjon der kravet fra turistene vedrørende sikkerhet blir stadig tøffere å imøtekomme. Når den i tillegg vet at dette området er definert som verdensarv - område, så stiller dette ekstra krav til oss som vertsnasjon.