Elisabeth Røbekk Nørve (H): Hva vil statsråden gjøre for å forhindre at NAV foretar endringer i praksis ved tildeling av pleiepenger på en måte som undergraver muligheten for at barn med nedsatt funksjonsevne kan gjennomføre opptreningsopplegg som er etablert i samarbeid med helsetjenesten?
Begrunnelse
De senere år har flere familier fått støtte fra helsetjenesten til intensiv opptrening av barn med funksjonsnedsettelser, bla etter Doman-metoden. Disse behandlingsmetodene forutsetter omfattende trening og behandling, og krever svært tett oppfølging fra foreldrene.
Rikstrygdeverket ga i 2003 en uttalelse om at det kan gis pleiepenger etter § 9-10 i lov om folketrygd til foreldre med barn som er under behandling med Doman-metoden. Det fremgår av uttalelsen at det både kan gis pleiepenger under opphold ved Doman-instituttet og etter utskriving dersom barnet trenger kontinuerlig oppfølging fra en av foreldrene. Flere foreldre har også mottatt pleiepenger etter § 9-11.
Etter henvendelser fra flere foreldre fra Møre og Romsdal er jeg gjort oppmerksom på at NAV er i ferd med å endre praksis i forhold til tildeling av pleiepenger til foreldre med barn som er under behandling med Doman-metoden. Det opplyses i et brev fra NAV til et foreldrepar at det er lagt til grunn en ny vurdering av de såkalt Doman-sakene, som tilsier at det ikke innvilges pleiepenger med mindre barnet har ustabil eller progredierende sykdom.
For de familiene dette gjelder, vil bortfall av pleiepenger gjøre det svært vanskelig, for flere umulig, å fortsette det treningsopplegget de har etablert i samarbeid med helsetjenesten. Foreldrene frykter derfor at den positive utviklingen de ser hos barna vil stagnere eller reverseres, og at barna dermed mister muligheten for å utvikle sine evner og sitt potensial.
Det er viktig at familier med funksjonshemmede barn og andre opplever et helhetlig hjelpetilbud fra de offentlige velferdstjenestene, som ikke vanskeliggjør en allerede krevende livssituasjon. Det fremstår som urimelig at det kan gjøres praksisendringer internt i NAV som har så alvorlige konsekvenser for brukenes rettigheter og livssituasjon. Av hensyn til brukernes rettssikkerhet må det stilles krav om et klart og forutsigbart lovgrunnlag for de vurderinger som gjøres. Det bes om en juridisk og politisk vurdering av denne praksisendringen fra statsrådens side.