Tord Lien (FrP): Er statsråden bekymret for at avsløringene fra East Anglia Universitetets Climate Research Unit, den såkalte Climategate-saken vil svekke tilliten til klimaforskningen, og hva vil hun foreta seg for å unngå at det i fremtiden kan stilles forskningsetiske spørsmålstegn med norsk klimaforskning?
Begrunnelse
Torsdag 19. november ble det tusenvis av e-poster og dokumenter fra sentrale klimaforskere lekket ut på nettet fra det engelske klimainstituttet Climate Research Unit. Ifølge Teknisk Ukeblad nr 41 2009 og en rekke artikler i Wall Street Journal de siste to ukene, viser materialet at klimaforskerne aktivt diskuterer hvordan de skal hindre at forskere som er skeptiske til at menneskeskapte utslipp er det som driver klimaet i feil retning, skal komme til orde. De viser også at sjefen for Climate Research Unit, dr. Phil Jones, anbefaler bruken av en teknikk som skjuler bruddet i oppvarmingskurven mange har observert. Denne teknikken skal blant annet kunne brukes for å skjule at det var varmere i middelalderen enn i dag. I følge Teknisk Ukeblad, nr 41 2009, uttaler Professor dr.philos. Dag E. Helland leder ved den nasjonale forskingsetiske komité for naturvitenskap og teknikk, i sakens anledning at:
"E-postene er i så måte ganske bekymringsfulle. Dette materialet viser tydelig hvordan noen prøver å overkjøre motstanderne og det er etisk betenkelig. I denne saken har vi sett hvordan tilhengerne av FNs klimapanel stadig kommer med ganske skarpe utfall mot de såkalte skeptikerne. Jeg synes det stemmer dårlig med god etikk i forskningen."
Helland påpeker samme sted hvordan et ganske massivt påtrykk etter hvert har dreid forskningsmidlene i retning av de som holder med klimapanelet og uttaler "Vi må være åpne på å støtte miljøer som går på tvers av det som er hovedretningen."