Svein Flåtten (H): Den norske fregatten KNM Fridtjof Nansen befinner seg nå i Adenbukta, og fregatten er stilt til disposisjon for operasjon "Atalanta" frem til februar 2010.
Hvordan vurderer statsråden behovet for å beskytte norske skip og sjømenn etter 1. februar d.å., vil statsråden forlenge den norske militære tilstedeværelsen og hvordan vil Norge eventuelt ellers sørge for sikkerheten til norske skip, deres mannskap og verdier?
Begrunnelse
Norske skip passerer Adenbukta rundt 1000 ganger i året, og det befinner seg til enhver tid mellom 5 og 10 norske skip der. Piratvirksomheten utenfor Somalias kyst og i Adenbukta er dermed en direkte trussel mot uskyldige liv og norske skip.
At Norge sendte den norske fregatten KNM Fridtjof Nansen til Adenbukta var et utslag av at også Norge har et faktisk og moralsk ansvar for å bidra til sikkerhetsoperasjonene som også norske skip og sjøfolk får glede av.
Det militære nærværet har ikke stanset de væpnede kapringer, men det har likevel gitt et betydelig bidrag til skipenes sikkerhet fordi det er færre fullbyrdede kapringer.
Etter det næringen opplyser er behovet for norsk militær tilstedeværelse fremdeles stort, og vil ikke opphøre i februar 2010. Den norske fregatten gir bidrag til å øke den totale sikkerheten internasjonalt militær nærvær kan gi, men det fremheves også at Norge som en stor skipsfartsnasjon har et solidarisk ansvar for å ikke overlate jobben med å trygge norske skip og sjømenn til andre nasjoner.
I budsjettproposisjonen for 2010 står det følgende om bidraget til Atalanta:
"Planlagt varighet for det norske fregattbidraget er seks måneder. Regjeringen følger problemet med piratvirksomhet nøye, og vil vurdere videre norsk deltagelse i anti-piratoperasjoner fortløpende. Den norske fregatten er stilt til disposisjon for operasjon Atalanta frem til februar 2010."