Sonja Irene Sjøli (H): Over halvparten av fagskolene er eid av private og ideelle organisasjoner. Erfaringen etter innføringen av forvaltningsreformen viser at flere fylker finansierer sine egne fagskoler på bekostning av private blant annet innen helse- og sosialfag, noe som setter de private skolene i fare. Behovet for helsefagutdannede vil være sterkt økende i årene framover.
Hva vil helse- og omsorgsministeren foreta seg for å sikre at de private fagskolene som både rekrutterer og oppgraderer kompetanse innen helse- og sosialfag kan bestå?
Begrunnelse
Da forvaltningsreformen ble innført 1. januar i år ble ansvaret for finansiering og forvaltning av fagskolene overført fra kunnskapsdepartementet til fylkeskommunen. Fylkeskommunen er eier av fagskolene, mens godt over halvparten av fagskolene er eid av private og ideelle organisasjoner. Gjennom forvaltningsreformen har fylkene fått en vanskelig dobbeltrolle, de skal forvalte og finansiere all fagskoleutdanning. Allerede nå har det kommet fram eksempler på at byråkratiet i enkelte fylkeskommuner ikke håndterer dobbeltrollen på en forsvarelig måte. I stedet for å forvalte fagskoleutdanningen slik at arbeids- og næringsliv, gis det fordeler til egne fagskoler. Dette gjelder bl.a. innen helse- og sosialfag, og en står dermed i fare for å miste faglige tilbud som Helsedirektoratet har definert som viktige utdanningstilbud, i tillegg blir tilgjengelighet og fleksibilitet begrenset.