Per Arne Olsen (FrP): Hvilke funksjoner mener statsråden at et lokalsykehus skal inneholde, og hva vil statsråden gjøre for å hindre nedleggelser av lokalsykehus, er statsråden videre av den oppfatning at omdannelse fra lokalsykehus til distriktsmedisinske sentra vil kunne gi innbyggerne i distriktene like gode tilbud som et lokalsykehus vil gi, og er samhandlingsreformen tenkt brukt som virkemiddel for å legge ned lokalsykehus i distriktene?
Begrunnelse
I Soria Moria II, er det sagt krystallklart fra om at ingen lokalsykehus skal legges ned, på tross av dette blir det presentert stadig nye forslag om nedleggelser av funksjoner ved dagens lokalsykehus.
I flere tilfeller går helseforetakenes forslag som i dag ligger ute til høring, ut på å fjerne akuttberedskap og/eller fødeavdeling. Akuttberedskap og fødeavdeling er kanskje de aller viktigste funksjonene som et lokalsykehus har ansvaret for. Det er disse funksjonene som gjør at befolkningen føler tryggheten ved lokalsykehuset og ikke minst er det disse funksjonene som gjennom rask stabilisering av pasientene legger grunnlaget for videre behandling. Dette er diskusjoner som både foregår i helse midt knyttet til sykehuset i Volda, funksjonsfordeling mellom sykehusene i Kristiansund og Molde, og i helse vest pågår samme diskusjon knyttet til sykehuset i Nordfjordeid.
I en rekke andre tilfeller som eksempelvis ved sykehuset i Lærdal, er spørsmålsstillingen om en skal omdanne lokalsykehuset til et distriktsmedisinsk senter. Dette begrunnes i helseforetakene med tilpassing til Samhandlingsreformen, selv om den ikke en gang er vedtatt i Stortinget.