Trine Skei Grande (V): Regjeringen foreslo nylig at biblioteksoppgavene i ABM-utvikling i hovedsak skal overføres til Nasjonalbiblioteket. Flytting av biblioteksoppgavene og oppstykking av ABM-utvikling får utvilsomt konsekvenser for arkiv-, bibliotek- og museumssektoren.
Har konsekvensene av å bryte med ABM-perspektivet som lå til grunn for opprettelsen av ABM-utvikling blitt tilstrekkelig utredet, og hvilke planer har statsråden for "rest-ABM-utvikling" og for styrking av arkiv- og museumsfeltet?
Begrunnelse
ABM-utvikling - Statens senter for arkiv, bibliotek og museum ble opprettet i 2003. Grunnlaget for opprettelsen var St. meld. nr. 22 (1999-2000). ABM-utvikling ble opprettet for å drive strategisk utviklingsarbeid på arkiv-, bibliotek- og museumsfeltet og for å arbeide på tvers av faglige sektorgrenser. Et enstemmig Storting stod bak opprettelsen.
I 2009 la regjeringen fram tre stortingsmeldinger på abm-feltet som alle hver på sitt vis har betydning for ABM-utviklings arbeidsfelt og der det fortsatt fokuseres på abm-perspektivet:
- St. meld. nr. 23 (2008-2009) Bibliotek. Kunnskapsallmenning, møtestad og kulturarena i ei digital tid.
- St. meld. nr. 24 (2008-2009) Nasjonal strategi for digital bevaring og formidling av kulturarv.
- St. meld. nr. 49 (2008-2009) Framtidas museum. Forvaltning, forskning, formidling, fornying.
12. februar besluttet regjeringen at biblioteksoppgavene i ABM-utvikling i hovedsak skal overføres til Nasjonalbiblioteket. Universitets- og høgskolerådet (UHR) meldte etter vedtaket at de ønsket oppgavene knyttet til fag- og forskningsbibliotekene til et organ under Kunnskapsdepartementet og ikke til Nasjonalbiblioteket. Kulturdepartementet og Kunnskapsdepartementet er per i dag, etter det undertegnede forstår, ikke kommet til enighet om plassering av disse biblioteksoppgavene.
I en artikkel i Klassekampen 8. april d.å. fremkommer det at statsråden forespør større museumsinstitusjoner om å overta oppgavene ABM-utvikling har på museumsfeltet. Dette vitner om at fremtiden for den statlige museumspolitikken er uklar.
Det er i det hele tatt svært uklart hvordan arbeidet med oppgavene på arkiv-, museums- og det digitale feltet - "rest-ABM-utvikling" - er tenkt organisert etter at bibliotekoppgavene flyttes ut. Situasjonen avhenger bl.a. både av hvilke oppgaver som defineres som biblioteksoppgaver, hvilke ressurser som blir igjen og om "rest-ABM-utvikling" skal splittes eller eksistere videre som egen stat.