Torbjørn Røe Isaksen (H): I 2008 behandlet Stortinget en sak krigspensjon, Dok. nr. 8:64 (2006-2007). Et samlet Storting ønsket at søknader om krigspensjon skulle gjennomgås på nytt. Henvendelser viser at Nav Pensjon oppgir å ikke ha kapasitet til å gjennomgå ankesaker, som kan bli liggende opp mot 3 år. Tidligere ble det oppgitt at ankebehandling kunne ta 6 - 9 måneder. Nå er dette informasjonen fjernet.
Hva vil statsråden gjøre for at Nav Pensjon følger opp Stortingets vedtak og forutsetninger i behandling av krigspensjonssaker?
Begrunnelse
I Innst. S. nr. 267 (2007-2008) går en samlet arbeids- og sosialkomité inn for at søkere som har fått avslag på søknader om krigspensjon etter bombing av Holen skole i 1944 eller som offer for "brent jord" i Finmark og Troms i 1944/45, skulle gis rett til å anke og få sine saker behandlet i forhold til kriteriet om presumpsjon. I innstillingen legger flertallet vekt på at
"[...] dette arbeidet gis høy prioritet og at relativt like tilfeller får en mest mulig lik behandling. Det må vektlegges at mange har måttet vente lenge på å få sine saker vurdert for krigspensjon, og at mange nå er i høy alder."
Når vi er kjent med ankesaker som har ligget ubehandlet i 3 år, og Nav pensjon oppgir at de hverken har kapasitet til å behandle disse eller kan gi tilbakemelding på når sakene vil bli behandlet, vil det uten at statsråden griper inn nå, ta minst 5 år å få sakene ferdigbehandlet. Dette er etter min mening ikke forenelig med det vedtak og de forutsetninger som Stortinget har gitt i krigspensjonssaken, både gjennom Innst. S.264 (2007-2008) og gjennom Revidert nasjonalbudsjett for 2008, hvor det står om krigspensjon:
"Regjeringen foreslår at omleggingen av praksis gjøres gjeldende fra 1. mars 2008, og gis virkning inntil tre år tilbake i samsvar med vanlig praksis."
De sakene som nå ligger til behandling, som Nav pensjon ikke har kapasitet til å behandle, faller inn under denne definisjonen.