Marianne Aasen (A): I Asker har innehaver av Trekanten renseri klaget en konkurrent inn for Konkurransetilsynet. Konkurrenten er å anse som en dominerende aktør i bransjen på lokalmarkedet i Asker og Bærum. Trekanten renseri mener konkurrenten har brutt konkurranseloven pga. ulovlig underprising. Konkurransetilsynet valgte å la være å realitetsbehandle klagen og viste til mangel på ressurser.
Hva gjør Konkurransetilsynet for å sikre fri konkurranse også blant små aktører, og hva må til for at små aktører kan få medhold?
Begrunnelse
Store deler av norsk næringsliv lever i en konstant konkurransesituasjon. Dette gjelder også tjenestesektoren som er i sterk vekst. Det at bra for kundene at det tilbys varer og tjenester i konkurranse med hverandre. Det sikrer bedre service, hindrer overpris og at aktører får monopol på et gitt område som på sikt er uheldig for kunden. Men det er også bra for samfunnet som helhet, siden det er med på å sikre en mer optimal utnyttelse av ressursene. Dette gjelder små og store bedrifter, i alle sektorer og over hele landet.
Å håndheve den frie konkurransen kan være krevende. Det er svært mange aktører og bedrifter registrert i Brønnøysundregisterne og mange kan oppleve at konkurransen er hard. At mange velger å klage til Konkurransetilsynet når de opplever tøff konkurranse er ikke unaturlig. Det er forståelig at tilsynet kan ikke gå inn i alle disse sakene.
Samtidig er det viktig at det ikke blir slik at små bedrifter som er i små markeder ikke har samme rettigheter som større aktører i større markeder. Alle har etter mitt skjønn lik rett til en åpen konkurranse. Og kundene har interesse av at det er et mangfold av tilbydere også innen områder hvor omsetningen ikke når milliarden.
I saken fra Asker som omtales i spørsmålet vil en utkonkurrering av Trekanten Renseri betyr at en allerede svært dominerende tilbyder i et lukrativt marked vil bli nesten enerådende. Gjennomsnittsinntekten i Asker og Bærum er langt høyere enn landsgjennomsnittet. Markedet for renseritjenester er derfor større enn mange andre steder, og derfor også mer lukrativt.
Innehaveren av Trekanten renseri hevder den ulovlige underprisingen har foregått i underkant av et år. Det er lang tid og burde være en viktig grunn til å undersøke om det her har skjedd noe ulovlig.
På denne bakgrunn ber jeg om statsrådens vurdering av om også slike små nisjemarkeder bør være gjenstand for Konkurransetilsynets oppmerksomhet.
Det er en statlig oppgave ut fra de samfunnshensyn jeg har vist til.