Ib Thomsen (FrP): I lys av de nye forskriftene fra Kunnskapsdepartementet som er ute på høring nå angående nytt finansieringssystem for ikke-kommunale barnehager i en rammefinansiert sektor, stilles spørsmålet hva statsråden har gjort til nå i prosessen, og har tenkt å gjøre i det videre arbeidet, for å sikre stabile rammevilkår for kvinnelige gründere som ønsker å starte opp - eller opprettholde driften av - private barnehagebedrifter?
Begrunnelse
Kunnskapsdepartementet har høringsfrist på høring om nytt finansieringssystem for ikke-kommunale barnehager i en rammefinansiert sektor satt til 31. juli i år. I papirene kommer det frem innhold som er høyst relevant i en næringspolitisk sammenheng. Innen barnehagesektoren er kvinner involvert i oppstartsfasen for 90 % av de private barnehagene, og er en sektor med en svært høy kvinneandel på eierskaps- og ledelsessiden. Disse bedriftene utgjør rundt regnet halvparten av alle norske barnehager, og er en nødvendighet for å oppnå regjeringens mål om full barnehagedekning. Gjennom de nye forskriftene, som det er grunn til å anta at blir som foreslått, vil rammevilkårene for barnehagegründere forverres vesentlig.
Bestemmelser om rammefinansiering, svært skjerpede regler for uttak av verdier i en allerede økonomisk hardt presset sektor og krav om offentlig ekspropriasjon av verdiene i bedriften ved salg eller opphør er næringsfiendtlige virkemidler, som ikke er i bruk overfor aktører i andre markeder.
I tillegg til å være et graverende inngrep i den private eiendomsretten, innebærer dette også et brutalt overgrep mot dyktige kvinnelige gründere. Sektoren frykter konsekvensene av regjeringens nye forslag, og flere aktører har allerede varslet at et vedtak i tråd med innholdet i forslaget vil innebære nedleggelse, salg eller stopp i planlagte utbygginger. Disse urimelige rammevilkårene ønsker nå regjeringen nå å presse på kvinnelige ledere, og bidrar i så måte til å både vanskeliggjøre målet om full barnehagedekning og til å gjøre arbeidsforholdene mye vanskeligere for kvinnelige enn for mannlige eiere og ledere. En slik de facto kvinnediskriminerende politikk er uventet fra den rødgrønne regjeringen, og en redegjørelse fra statsråden ang. Hva som er gjort næringspolitisk sett i denne saken er av stor interesse.