Dagfinn Høybråten (KrF): Hvilke konkrete tiltak vil utenriksministeren iverksette for å styrke og støtte det nordiske ambassadesamarbeidet?
Begrunnelse
Allerede i 2001 ble det framlagt et forslag i Nordisk råd om økt samarbeid mellom de nordiske lands utenrikstjenester. Samarbeid pågår også et antall steder, blant annet når det gjelder lokaler, personal og konsulatvirksomhet. Likevel finnes det gode grunner for å styrke og støtte denne utviklingen, ikke minst hensynet til kostnadseffektivitet.
I 2009 vedtok Nordisk råd en ny rekommandasjon om nordisk ambassadesamarbeid (nr. 6/2009) der det foreslås at de nordiske lands regjeringer
"...skal arbeide for å øke samarbeidet mellom de nordiske land, både i form av lokaler og ansvarsområder, når det gjelder konsulær og diplomatisk nærvær i andre stater og på andre kontinenter."
I Stoltenberg-rapporten, som ble utarbeidet på oppdrag fra de nordiske utenriksministrene, fremmes også forslag om samarbeid om utenrikstjenesten.
Lisboa-traktaten innebærer at kommisjonens representasjon rundt om i verden vil skje gjennom EU-delegasjoner, såkalte EU-ambassader. Det står ikke i konflikt til at man oppretter nordiske ambassader eller generalkonsulat. Derimot er det i denne sammenheng foruroligende at i hvert fall Danmark, Finland og Sverige har en gjennomgang av sine ambassadenettverk uten noen synlig koordinering.