Laila Dåvøy (KrF): I Nordlands trompet for noen uker siden, skrev mor til en ME-pasient om en total mangel på hjelp til ME-syke. Hun sier: "Etter flere år kjemper vi som pårørende fortsatt for å skaffe nødvendig medisinsk hjelp og sikre henne rettigheter i forhold til NAV og hjelpeapparat." Tidligere helseminister Bjarne Håkon Hanssen sa allerede i 2009 at tilbud til ME-syke var under utbygging i regionen.
Kan statsråden bekrefte at tiltakene er iverksatt og brukes?
Begrunnelse
I spørretimen 21. januar 2009 reiste jeg spørsmål til Statsråd Bjarne Håkon Hanssen om behandlingstilbud til ME pasienter ved Nordlandssykehuset HF. Statsråden svarte bl.a. følgende:
"I oppdragsdokumentet for 2009 til Helse Nord, som jeg sendte ut 5. januar, ber jeg det regionale helseforetaket om å sikre et godt spesialisthelsetjenestetilbud til alle som er rammet av CFS/ME. Jeg har videre lagt til grunn at Helse Nord benytter det nasjonale behandlingstilbudet for de aller sykeste pasientene, som er under oppbygging i Helse Sør-Øst RHF. Dette er en gjentakelse av kravene fra tidligere år. Det tar tid å bygge opp gode faglige tilbud. Høsten 2008 ble det etablert et tilbud til pasienter med CFS/ME ved Universitetssykehuset i Nord-Norge i Tromsø. Helse Nord RHF planlegger i 2010 i et samarbeid mellom UNN og Nordlandssykehuset å bygge opp et tilbud i Bodø. Gjennom et slikt samarbeid vil pasientene i regionen få et koordinert og godt spesialisthelsetjenestetilbud. Oslo universitetssykehus HF har etablert en poliklinikk og et ambulant team for pasienter som er rammet av CFS/ME.
Jeg vil også forsikre meg om at Helse Nord RHF drar nytte av erfaringene som gjøres i Oslo ved videre oppbygging av tilbud til denne pasientgruppen i regionen."
Jeg vil svært gjerne vite hvor langt man er kommet i regionen og i særdeleshet i oppbyggingen av nytt tilbud i Bodø. Det er viktig at denne gruppen blir ivaretatt, og at ikke pårørende må kjempe daglig for rettigheter disse pasientene faktisk har.