Skriftlig spørsmål fra Jørund Rytman (FrP) til utenriksministeren

Dokument nr. 15:455 (2010-2011)
Innlevert: 03.12.2010
Sendt: 06.12.2010
Besvart: 08.12.2010 av utenriksminister Jonas Gahr Støre

Jørund Rytman (FrP)

Spørsmål

Jørund Rytman (FrP): Israel opplever for tiden en stor brannkatastrofe, og mer enn 40 mennesker fryktes omkommet.
Har israelske myndigheter i den forbindelse kontaktet Norge for å få ulike former for assistanse i forbindelse med storbrannen, og vil utenriksministeren uavhengig av en ev. henvendelse tilby nødvendig hjelp?

Begrunnelse

Torsdag natt ble det sendt hjelp fra Storbritannia, Frankrike, Romania, Hellas, Spania, Kypros, Azerbaijan og Russland. Det har nå også blitt sendt hjelp fra Egypt, Jordan, Bulgaria og Tyrkia. President Obama har uttalt at USA også vil hjelpe Israel med skogsbrannen som så langt har krevd over 40 menneskeliv. I følge internasjonal media håper statsminister Benjamin Netanyaha om internasjonal hjelp, og utenriksminister Avigdor Lieberman har bedt israelske ambassadører i Europa ta kontakt med de respektive myndighetene for å be om hjelp.

Jonas Gahr Støre (A)

Svar

Jonas Gahr Støre: Israel anmodet Norge om internasjonal assistanse til slukningsarbeidet fredag 3. desember. Israels statsminister Benjamin Netanyahu kontaktet statsminister Jens Stoltenberg og anmodet om norsk støtte.

Regjeringen besluttet å sende et norsk helikopter for å bistå i brannslukkingsarbeidet. Tilbudet ble meget positivt mottatt.

Søndag 5. desember meddelte imidlertid israelske myndigheter at de ikke lenger hadde behov for det norske bidraget siden brannen var under kontroll.

Det er dypt tragisk at et så stort antall mennesker har omkommet i brannen. Regjeringen har sendt sine medfølte kondolanser til Israel.