Skriftlig spørsmål fra Karin Yrvin (A) til utenriksministeren

Dokument nr. 15:11 (2011-2012)
Innlevert: 04.10.2011
Sendt: 05.10.2011
Besvart: 11.10.2011 av utenriksminister Jonas Gahr Støre

Karin Yrvin (A)

Spørsmål

Karin Yrvin (A): Hva vil utenriksministeren gjøre for å bedre situasjonen for Bahrains innbyggere?

Begrunnelse

Menneskerettighetssituasjonen i Bahrain har de siste måneder opplevd forverring. Befolkningen i øystaten bør få støtte i sin kamp for demokrati, frihet og rettferdighet.

Jonas Gahr Støre (A)

Svar

Jonas Gahr Støre: Jeg er bekymret for menneskerettighetssituasjonen i Bahrain. Landet har siden protestaksjonene startet i februar i år brukt fengslinger og spesialdomstoler mot en lang rekke personer som er mistenkt for å være motstandere av dagens regime, inkludert helsearbeidere som behandlet demonstranter som ble skadet under demonstrasjonene. Også universitetsansatte og advokater er blitt arrestert eller de har mistet jobben. Det kommer stadig meldinger om bruk av tortur og nattlige aksjoner for å spre frykt hos grupper av befolkningen. Myndighetene i Bahrain har så langt ikke overbevist når det gjelder sine løfter om å innlede en dialog med politiske motstandere om reformer for å innføre demokrati og like rettigheter for alle.

Norge har fordømt voldsbruken mot fredelige demonstranter og oppfordret myndighetene i Bahrain til å avstå fra vold, respektere ytringsfriheten og tillate fredelige demonstrasjoner; det har vi gitt uttrykk for bl.a. i pressemeldinger 19. februar, 16. mars og 5. mai i år. Statssekretær Espen Barth Eide tok i mai opp menneskerettighetssituasjonen med Bahrains tidligere ambassadør i London, som er sideakkreditert til Norge. Norge har senest tatt opp overgrepene i Bahrain under høstsesjonen i FNs menneskerettighetsråd nå i september.

Regjeringen vil fortsette å protestere mot menneskerettighetssituasjonen i landet og dette vil bli tatt opp ved alle anledninger hvor vi møter representanter for myndighetene i Bahrain.