Laila Dåvøy (KrF): Mange ME pasienter og deres familier har store utfordringer i landet vårt. Det finnes ikke behandlingstilbud som er godkjent og som kan utløse rettigheter. Gang på gang blir ME syke avvist med at sykdommen ikke kvalifiserer for uførepensjon eller særfradrag.
Hva kan statsråden gjøre for at en pasient som er diagnostisert med ME, kan få de samme rettigheter som mennesker med andre sykdomsdiagnoser?
Begrunnelse
Mange av ME pasientene er blant de sykeste vi har. Flere titalls er helt avhengig av at pårørende stiller opp døgnkontinuerlig. De ligger i mørke rom, tåler verken lys eller lyd. Mange må sondemates for i det hele tatt å få i seg næring. De har ingen mulighet for å klare å kommunisere. Noen er noe bedre og ønsker behandling, men intet finnes.
I ett av de mange brev jeg har fått fra pårørende, fortelles om en voksen datter, som kan dokumentere ekstrautgifter på grunn av ME. Hun har ikke på noe tidspunkt fått tilbud om behandling eller hjelp for sin sykdom. Det finnes ingenting der hun bor. Det hun har fått av sporadisk behandling som har lindret noe, har hun måttet bekoste selv (kiropraktor, klimabehandling i utlandet). Hun har nå måttet selge sin bolig av økonomiske grunner. Gjentatte søknader om særfradrag er blitt avslått.
I statsbudsjettet for 2012 har regjeringen foreslått å avvikle særfradraget. Jeg ønsker derfor at statsråden tar hensyn til dette i svaret og svarer på om man i en fremtidig alternativ ordning legger til rette for at ME pasienter kan få dekket ekstrautgifter til sykdom.
En annen henvendelse gjelder en ung kvinne som nå har vært syk i 12 år. Leger og annet helsepersonell har ifølge familien "gitt henne opp". Fire ganger i løpet av disse årene har hun fått avslag på varig uførepensjon. Hun fikk innvilget midlertidig uførepensjon fra 2005 til 2010, da måtte hun over på Arbeidsavklaringspenger, til tross for at sykdommen har utviklet seg negativt. Mor har ikke kunnet arbeide de siste 12 årene, da datteren trenger døgnkontinuerlig hjelp og tilsyn. Å gi et så sykt menneske Arbeidsavklaringspenger føles meningsløst for familien, hun kan ikke engang selv sende inn meldekort hver 14. dag.
Endelig skjer det gledelige, at hun til sist får innvilget varig uførepensjon fra en viss dato i høst. Men det som nå har skjedd, er at NAV har stoppet Avklaringspengene umiddelbart. Nå er hun helt uten midler igjen.
Men hun er fortsatt uten behandling eller tiltak fra helsevesenet. Mor kan ikke gå i arbeid, hun må ha omsorgen for datteren, som er svært syk.
Sintefs rapport om ME fra februar i år er meget alvorlig, og burde ha avstedkommet en offensiv innsats for ME-syke. Det er ingenting i statsbudsjettet som tyder på at det kommer til skje den nærmeste tiden. Sintefrapporten slår fast at det er mangel på kunnskap om ME, at det er uenighet om diagnostiske kriterier, at mange helseforetak ikke har noe tilbud, at det mangler kurativ behandlings- omsorgs- og rehabiliteringstilbud mm.