Øyvind Håbrekke (KrF): Hvordan vurderer statsråden behovet for i større grad å utnytte mulighetene som ligger i slekt og storfamilie til fosterhjem ved omsorgsovertakelser i barnevernet?
Begrunnelse
Å flytte et barn ut av sitt eget hjem og inn i et nytt, er en stor belastning for alle involverte, og først og fremst for barnet. Det er som vi vet likevel nødvendig i noen tilfeller. Det er en likevel en belastning for barnet fordi det må starte helt på nytt i forhold til de viktigste relasjonene i dets liv. Det er også en belastning fordi det svært ofte innebærer flere flyttinger, dvs. flytting til beredskapshjem før flytting til endelig fosterhjem. Fosterhjemmet må av og til også gi opp og det kan innebære flere flyttinger. Til sammen betyr det store belastninger for barna det gjelder. Vi vet at i en del tilfeller melder besteforeldre, onkler og tanter, eller andre nære slektninger seg som fosterhjem når et barn i slekta må ut av hjemmet. Det skjer stadig at denne muligheten avvises av barnevernet, ofte til stor frustrasjon for hele familien. Selv om det i større grad enn før brukes familieråd, der storfamilien og øvrig nettverk utfordres, tyder også mye på at storfamilien alt for sjelden utfordres av barnevernet til å bidra.
Tidligere var kulturen i barnevernet i større grad enn i dag, at barnevernets oppgave var å "redde" ungene ut av familien. I dag arbeides det i langt større grad ut fra tanken om man skal ivareta barnet gjennom å hjelpe familien til å fungere. Likevel melder mange barnevernsarbeidere og personer med lang erfaring i sektoren at holdningsendringene ikke er kommet langt nok.
Det er helt klart situasjoner der det vil være viktig og riktig at barnet flyttes helt ut av sin nåværende sammenheng og ikke bor hos slektninger. I andre tilfeller vil det mer være en avveining av ulemper ved å bo hos slektninger på den siden, veid opp mot den belastning det medfører og måtte starte helt på nytt og miste tilhørighet, kanskje også flere ganger.
Mye tyder på at det er behov for å se på hvordan disse avveiningene gjøres i dag. Det er fortsatt kø av unger som venter på fosterhjem, og behovet øker. Dersom man øker bruken av fosterhjem hos slektninger, når det er faglig forsvarlig, vil dette avlaste behovet for nye fosterhjem rekruttert "utenfra", og bidra til at færre barn blir stående i kø.