Siv Aida Rui Skattem (FrP): Hva vil ministeren foreta seg for å sikre at 2-ukersfristen for dommeravhør overholdes slik at straffesaksbehandlingen av disse overgrepssakene ikke blir unødig belastende for barna, og ser ministeren at den lange ventetiden kan utgjøre et rettssikkerhetsproblem, og hvis så er tilfelle, hva vil ministeren gjøre for å bøte på dette?
Begrunnelse
Fristen for å gjennomføre dommeravhør av barn er to uker fra anmeldelse. I realiteten er det sjelden fristen holdes, og det er ikke uvanlig at det går 2 og nærmere 3 måneder før barnet blir avhørt.
Dette er belastende for barnet, fordi saken må holdes ”aktiv” så lenge, samtidig som man vanligvis ikke tilrår behandling og bearbeidelse av hendelsene før avhøret er foretatt. Dette begrunnes gjerne med at en slik bearbeidelse av hendelsene kan påvirke barnets frie forklaring. Samtidig er det svært uheldig at barnet står uten mulighet til å få bearbeidet hendelsene i disse ukene.
I enkelte tilfeller griper barnevernet inn og akuttplasserer barnet utenfor hjemmet, hvis det er mistanke om vold eller overgrep i hjemmet. Dersom dommeravhøret senere viser at det ikke var grunnlag for denne bekymringen skal barnet tilbake. Jo lengre en slik akuttplassering skjer, desto større belastning for familien og for barnet.
Videre kan ventetiden for avholdelse av dommeravhør også utgjøre et rettssikkerhetsproblem fordi man vet at det er vanskelig, særlig for små barn, å huske hendelser lenge etter at de har skjedd.
Barns erindring kan også påvirkes av hendelser og personer rundt det. Jo lengre tid som går, jo flere påvirkningsfaktorer vil inntreffe og jo større blir usikkerheten knyttet til barnets gjengivelse av sannheten.
Årsakene til fristoverskridelsene er vanligvis kapasitetsproblemer i politiet, mangel på tilgjengelige kvalifiserte avhørere og kapasitetsproblemer ved barnehusene.