Vigdis Giltun (FrP): I IA-avtalen og tilknyttet protokoll av 24. februar 2010 ble det lagt vekt på behandlende sykemelders rolle i sykefraværsarbeidet. Danske leger skriver ingen diagnose i sykemeldingen, og utsteder sykemeldingsperioder som gjelder for f.eks. 3-6 uker, noe som ikke godkjennes av NAV.
Har statsråden vurdert om kun norske leger skal godkjennes som sykemelder, eller hvordan vil statsråden løse problemene med ulik sykemeldingspraksis, og sykemelders rolle i sykefraværsperioden når det gjelder leger i utlandet?
Begrunnelse
Legers og andre sykmeldende behandleres medvirkningsansvar er forankret i folketrygdloven og arbeidsmiljøloven. Jeg har tidligere tatt opp spørsmålet om IA-arbeidet og samarbeidet mellom arbeidsplassen, NAV, den sykemeldte og sykemelder fungerer tilfredsstillende i bedrifter med mange utenlandske pendlere som ikke har en lege å forholde seg til i Norge.
På mitt tidligere spørsmål svarte Statsråden følgende:
"Når det gjelder oppfølging av sykmeldte bosatt i utlandet, er det utfordringer knyttet til praktisering av sykefraværsmodellen slik den framgår av IA-avtalen. Dette gjelder også innhenting og tolkning av medisinske opplysninger og mulighetene for ønsket samhandling mellom de viktigste aktørene i sykefraværsarbeidet, nemlig arbeidstaker, arbeidsgiver og sykmelder. Arbeids- og velferdsdirektoratet vil i løpet av første kvartal 2011 utarbeide en handlingsplan med tiltak på dette området. "
Fremdeles er det uklart hvordan flere titusener utenlandspendlere skal følges opp ved lange sykefravær, og eksempelet jeg nevner med ulik sykemeldingspraksis er et problem som bør løses.
Det kommer stadig flere arbeidere til Norge fra EØS-landene, og det er også veldig mange som pendler. Det er viktig at alle som jobber får oppfylt sine rettigheter, men det er også viktig at alle må forholde seg til samme regelverk.