Vigdis Giltun (FrP): Hjelpemiddelløsninger som er ”gode nok” er ikke alltid hensiktsmessige eller gode nok for barn med funksjonsnedsettelser. Alle barn i landet bør ha like rettigheter til å få godt tilpassede hjelpemidler.
Vil statsråden at barnehjelpemidler skal forhandles i samme rangeringssystem/rammeavtaler som andre typer hjelpemidler, eller skal det praktiseres godt fungerende parallelle rammeavtalene på disse hjelpemidlene?
Begrunnelse
NAV opererer med tre ulike former anbudsrunder på hjelpemidler; rammeavtaler (rangering 1,2,3 …) parallelle rammeavtaler, parallelle rammeavtaler med rangering etter visse kriterier. Det er relativt få avtaler for barn og de fleste barnehjelpemidlene har til nå gått under parallelle rammeavtaler. Dette gjør at mangfoldet blant hjelpemidler er godt, og at brukerne får de hjelpemidlene som er best for dem, og ikke hjelpemidler man blir "tildelt" fordi det er de som er på avtale. Hvert eneste barn er unikt, og problemstillingene er ofte forskjellige fra barn til barn. Hjelpemiddelsentralen OA (Oslo & Akershus) jobber nå etter ”godt nok” prinsippet. Dette fører til at mange barn ikke får tilgang på det hjelpemidlet de har best nytte av. Hjelpemiddelløsninger som er ”gode nok” er ikke alltid hensiktsmessige eller gode nok for barna. Konsekvensene av feil hjelpemidler kan bli store og langvarige, og på sikt kan det også bli økonomisk kostbart.