Ingjerd Schie Schou (H): Den siste måneden har det blitt avdekket at norske telekomaktører har lagret informasjon om innhold i mobildatatrafikk.
Hva vil statsråden gjøre for å hindre ulovlig lagring av innhold i elektronisk kommunikasjon, og hvilke sanksjoner vurderer statsråden?
Begrunnelse
I nettutgaven av Aftenposten 4.1.12 kan vi lese at Datatilsynet mistenker at Telenor og Netcom lagrer informasjon om innhold i mobilsurfing. Selskapene på sin side avviser dette.
Dinside.no skrev i 11.12.11 at operatøren Network Norway lagret nettlogger i ti dager. Det betyr at de i en periode har oversikt over hvilke nettsider kundene deres har surfet på. Det betyr for eksempel også at de kan se hva du søker etter på Google. At det var mulig å hente ut informasjon om hvor kundene har surfet, bekreftet teknisk direktør i Network Norway.
Datatilsynet vil nå undersøke flere av leverandørene. En av konsekvensene av Datalagringsdirektivet er at kontaktdata nå kan bli lagret. Likevel fremstår det ulovlig å lagre selve innholdet i denne kommunikasjonen.
Datatilsynets direktør Bjørn Erik Thon har slått fast at dette var nye opplysninger for dem. Han uttalte at dette «helt klart (reiser) problemer med lovligheten, uten at jeg kan konkludere umiddelbart».
Stortinget behandlet Datalagringsdirektivet april 2011 – og understreket at det å lagre innhold er ulovlig. Det er statsråden og regjeringens ansvar å følge opp vedtakene i Datalagringsdirektivet. Det er videre statsråden og regjeringens ansvar å sikre personvernet i tråd med de vedtak som ble gjort i 2011.