Gjermund Hagesæter (FrP): Et oppslag i Aftenposten 23. april 2012 anslår at mellom 30 og 45 mrd. kroner kunne vært spart hvis rutinene for innkjøp av varer og tjenester i stat og kommune hadde vært bedre.
Mener statsråden at dette er akseptabelt, og hva vil statsråden gjøre for å bedre den offentlige innkjøpskompetansen, slik at skattebetalerne ikke mister tilliten til at det offentlige er i stand til å forvalte deres midler på en fornuftig måte?
Begrunnelse
Bakgrunnen for dette spørsmål er et oppslag i Aftenposten 23. april 2012 der det vises til en nylig utgitt rapport fra analyseselskapet Menon Economics på oppdrag fra arbeidstakerorganisasjonen Akademikerne.
Statlige og kommunale virksomheter kjøper årlig inn varer og tjenester for flere hundre milliarder kroner, og finansieres av landets skattebetalere. Disse varene og tjenestene kommer i all vesentlighet de samme skattebetalerne til gode på flere forskjellige måter.
Spørreren finner likevel grunn til å spørre seg om disse innkjøpene som gjøres og kompetansen blant innkjøperne er god nok når 10 til 15 prosent, eller 30 til 45 milliarder kroner viser seg å ikke oppfylle brukernes krav og ønsker til disse varer og tjenester. Spørreren tviler sterkt på at en privat virksomhets eiere hadde godtatt at et slikt svinn kunne spise opp eventuell avkastning.
Spørreren er urolig for hva som gjøres for å ta tak i de svakhetene rapporten fra Menon Economics viser til. Det vises til manglende eller uklare definisjoner av hva som ønskes kjøpt inn, dårlig formulerte anbudsbeskrivelser som bidrar til feilleveranser uten verdi for brukerne, anbudsutlysning som ikke klarer å få frem de beste tilbudene eller avgjøre hvilke tilbud som er best og brukerne klarer å bedømme om levert vare eller tjeneste er som bestilt.
Slik informasjonen i Aftenpostens oppslag tyder, finner spørreren grunn til å påpeke viktigheten av at dårlig innkjøpskompetanse og manglende profesjonalitet kan føre til at gode leverandører skyr offentlige anbudsrunder, noe som svekker konkurransen og gir det offentlige dårligere varer og tjenester.
Spørreren vil også påpeke at pengesummer på mellom 30 og 45 milliarder kroner tilsvarer et helt års driftsbudsjett for Forsvaret og er ikke bekvem med at skattebetalernes penger brukes på en så lite treffsikker måte.
Spørreren vil påstå at det er et stort behov for en overordnet nasjonal strategi for innkjøp, og at dagens regelverk bør gjennom en kraftig forenkling.