Øyvind Håbrekke (KrF): Det vises til Norges engasjement i Myanmar og fredsinitiativet ”The Norwegian Peace Support Initiative”. I den forbindelse har Utenriksdepartementet nylig besøkt landet og demokratibevegelsen i eksil i Nord-Thailand. Initiativet har blitt kritisert for å være svakt forankret, lite inkluderende og for ikke å ivareta kvinners situasjon og rolle i fredsprosessen.
Hva vil utenriksministeren gjøre for å sikre at prosjektet er bærekraftig og godt forankret?
Begrunnelse
Norsk engasjement i Myanmar har det siste året utviklet seg raskt og det har vært flere gjensidige besøk på høyt politisk nivå. Norge vil iverksette pilotprosjekter i flere områder der formålet med støtten er å bidra til å skape tillit mellom partene i våpenhvilen og støtte opp om den politiske prosessen i landet.
Det er kommet kommentarer om at Norges fredsinitiativ foreløpig har svak forankring i demokratibevegelsen, etniske nasjonaliteter og sivilsamfunnet, og i eksilmiljøet. Norge har kuttet støtten til aktiviteter i grenseområdene som har gått til arbeid bl.a. med internt fordrevne flyktninger og voldtektsofre som har flyktet fra Burma.
Selv om det sies at man ikke vil tvinge flyktninger til å flytte hjem til en usikker tilværelse, kan det oppstår utfordringer når man kutter humanitær hjelp. Det norske initiativet er også kritisert for ikke å ivareta likestillingshensyn og involvere kvinner i fredsprosessen. Det er også signalisert bekymringer om at Fredsinitiativet virker splittende mellom demokratiforkjempere i Burma og i grenseområdene.