Ingjerd Schie Schou (H): Er det Barnevernets ansvar å vurdere «barnets beste» - uavhengig av hvilke avgjørelser politiet og rettsapparatet måtte treffe?
Begrunnelse
Barneministeren uttaler at "Retten kan beslutte plassering i institusjon (varetektssurrogati)".
Politiet fremholder på sin side at "først når en innsatt går over på soning er det mulig å søke om å utholde deler av fengselsstraffen i institusjon, i medhold av fengselsloven § 12". Hva er korrekt?
Det vises til spørsmål, nr. 1735 (2011-2012) til Barne- likestillings- og inkluderingsministeren.
Spørsmålene stilles på prinsipielt grunnlag, med bakgrunn i en pågående enkeltsak.
Barneministeren sier i sitt svar at FNs Barnekonvensjon er gjort til lov gjennom menneskerettsloven.
Artikkel 9 sier at et barn ikke skal adskilles fra sine foreldre mot sin vilje, med mindre det er nødvendig av hensyn til barnets beste.
Den unge marokkanske kvinnen omtalt i mitt tidligere spørsmål, fødte en pike ved sykehuset i Fredrikstad den 18. august i år.
Babyen er plassert i fosterhjem, etter vedtak av Sarpsborg kommunes barnevern.
I denne konkrete saken har Barnevernet plassert barnet i fosterhjem etter anmodning fra politiet - og mot foreldrenes vilje.
Barnevernet uttaler at mors omsorgsevne ikke er dratt i tvil.
Saken illustrerer ansvarsfraskrivelse fra Barnevernet og et alvorlig inngrep fra Politiet som «bestiller» fosterhjem for et nyfødt barn, uten at «barnets beste» vurderes, slik Barnekonvensjonens artikkel 9 forutsetter.
Myndighetenes manglende rolleforståelse og ansvarsfraskrivelse har således frarøvet et nyfødt barn retten til omsorg fra sin mor.
Kvinnen har fått avslag på søknad om overføring til Sebbelows Stiftelse i Oslo, en institusjon som nevnes som soningsalternativ i Fangehåndbokas kapittel 18.