Sonja Irene Sjøli (H): Tilbudet til kroniske smertepasienter har i følge oppdragsdokumenter fra HOD gjennom flere år vært omtalt som et satsningsområde. HSØ avslutter nå en midlertidig hjemmel, 20 % i anestesiologi/smertebehandling, ved Smerte-medisinsk institutt. Konsekvensen er at ventetiden for denne pasientgruppen vil øke, og flere vil stå uten et behandlingstilbud.
Vil helseministeren bidra til at det blir opprettet en hjemmel for smertebehandling i HSØ for å styrke tilbudet til smertepasientene?
Begrunnelse
I oppdragsdokumentet fra 2009 siteres:
"Pkt. 5.5: Områder med særskilt fokus.
5.5.1: Kronisk smerte: Tilbud til pasienter med kroniske smerter skal styrkes kapasitets- og kompetansemessig."
Det er en kjent sak at Norge ligger på verdenstoppen i forhold til kroniske smerter i befolkningen. En av fire nordmenn lider av inadekvat behandlet sterk smerte. Dette dokumenteres ved blant annet studien "Pain in Europe" (2005 / professor Harald Breivik et al.).
Tidlig intervensjon ved smertesykdom hindrer kronifisering og er derfor et samfunnsøkonomisk og medisinsk viktig satsningsområde.
Det er kjent at langvarig ubehandlet smerte etter hvert vil medføre forandringer i sentralnervesystemet som gjør at smertesykdommen blir kronifisert. Smerten er altså ikke lenger et symptom på annen sykdom, men en sykdom i seg selv.
Smerte-Medisinsk Institutt er en avtalehjemlet, multidisiplinær smerteklinikk med anestesileger, nevrolog, psykiater, psykologer, fysioterapeuter, akupunktør, kostveileder, sykepleiere mv.
Pågangen til Smerte-Medisinsk Institutt har økt dramatisk de siste årene. De mottar også pasienter som har fått avslag på sine søknader til andre smerteklinikker rundt omkring i landet på grunn av kapasitetsmangel, andre får beskjed om at ventetiden er mer enn ett år.
Det ovenstående tatt i betraktning er det derfor bekymringsverdig at Helse Sør-Øst nå avslutter en midlertidig hjemmel (20 %) i anestesiologi/smertebehandling
Begrunnelsen er at hjemmelen var av midlertidig karakter og at det for tiden ikke ligger hjemler ute i Helse Sør Øst som man kan søke på.
En er kjent med at det er nedsatt en gruppe som skal arbeide med vurdering av behovet for hjemler i helseregionen. Det er altså ingen utsikter per d.d. for å få øket kapasiteten ved Smerte-Medisinsk Institutt.
Konsekvensen vil bli at ventetid også vil øke, i tillegg til at pasienter som fikk behandling av vedkommende lege, som innehar 20 % stilling, står helt uten tilbud om smertebehandling.
Det er behov for at Helse Sør-Øst tildeler flere hjemler for smertebehandling for å oppfylle den satsing som er omtalt i Oppdragsdokumentene flere år på rad. Helse Sør-Øst er i ferd med på å bygge ned tilbudet til smertepasienter, ikke å styrke det.