Ulf Isak Leirstein (FrP): Vil statsråden revurdere standpunktet om at overgrepsmottakene skal overføres til helseforetakene, eventuelt ta initiativ til at endelig beslutning utsettes?
Begrunnelse
I stortingsmelding nr. 15 Vold i nære relasjoner så er det foreslått at ansvaret for vold i nære relasjoner skal legges til kommunehelsetjenesten, mens Overgrepsmottakene skal legges til Helseforetakene i spesialisthelsetjenesten.
Dette står i sterk kontrast til statsrådens og stortingsmeldingens mantra om et sammenhengende og helhetlig tilbud til voldsutsatte kvinner, god faglig kompetanse og nærhet til tjenesten. Jeg antar at dette er utilsiktet, fordi man da vil måtte bygge opp rettsmedisinsk kompetanse og sykepleiefaglig/psykolog kompetanse både i kommunen og i helseforetakene, for å ivareta disse kvinnenes rett til å få sikret spor og bevis. Mengden overgrep vil være avgjørende for hvor gode fagfolkene blir. Kvaliteten vil altså svekkes dersom disse enhetene blir lagt til 2 forskjellige nivåer i helsetjenesten.
Det ville vært en åpenbar styrke om man heller kunne se krisesentre og overgrepsmottak i sammenheng på kommunalt/interkommunalt nivå. Det er her kvinnene befinner seg og det er her de oppsøker tjenestene. Veldig mange av de voldtatte kjente overgriperen. Noe som tilsier at dette i mange tilfeller også handler om nære relasjoner og at kompetansen bør samles et sted.
I spesialisthelsetjenesten vil disse kvinnene forsvinne i mengden av diagnoser og generalistmottak, framfor gode spesialiserte overgrepsmottak som kan ivareta kvinnenes behov enten de er utsatt for fysisk eller psykisk vold eller voldtekter som skal dokumenteres og gis helsehjelp. Det er bygget opp så mye kompetanse i kommunene på dette nå, som det bør bygges videre på og ikke fragmenteres ytterligere, slik Stortingsmeldingen legger opp til. I mitt eget fylke Østfold er det sågar spesialdesignet et eget overgrepsmottak bygnings- og innredningsmessig.