Anders Tyvand (KrF): Kunnskapsdepartementet har fått kritikk for 20-dagersregelen som private videregående skoler og kapittel 4-skoler i voksenopplæringsloven er underlagt. Regelen medfører at friskolene blir trukket i tilskudd for et halvt år for elever med høyt fravær. Det er de svakeste elevene som får unngjelde når skolene mister tilskuddet til å følge dem opp.
Vil statsråden sørge for likebehandling av friskoler og offentlige skoler og fjerne 20-dagersregelen?
Begrunnelse
20-dagersregelen er å finne i økonomiforskriften §§ 13 og 15. Det heter blant annet:
"I vidaregåande skolar kan fråvær utover 20 skoledagar i løpet av eit skoleår ikkje godtakast, jf. § 15 andre ledd".
Høyre har sammen med de andre samarbeidspartiene tidligere tatt til orde for å fjerne 20-dagersregelen, blant annet i Innst. 24 S (2011–2012). I innstillingen til Høyres eget representantforslag skriver komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet, Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre følgende:
"Disse medlemmer påpeker at intensjonen i privatskoleloven er at godkjente skoler som ikke drives av det offentlige, skal få dekket 85 pst. av sine kostnader gjennom tilskudd. Disse skolene har de samme krav til bemanning, lokaliteter og faglige planer som den offentlige skolen, og er i tillegg underlagt streng kontroll. Skoleslaget opplever likevel en rekke tilfeller der det er forskjellsbehandling. Dette gjelder f.eks. andel av ekstra finansieringspakker til skole, håndtering av «20-dagersregelen», tidspunkt for elevtelling og ikke minst kapital- eller husleiekostnader.
Disse medlemmer mener også det er grunn til å se på rutinene for innrapportering av kostnader til lokaler i KOSTRA. Tilbakemeldinger viser store forskjeller i hvordan dette håndteres i de forskjellige kommuner.
Disse medlemmer mener derfor det er viktig med en gjennomgang av grunnlaget for finansieringen av friskolene for å sikre at intensjonen i privatskoleloven følges, og støtter dokumentets forslag."