Kjersti Toppe (Sp): Pasient- og brukerombudet peker på at utskrivningsklare pasienter fra sykehusene har større behov for oppfølging i kommune enn før, og at kommunenes prioritering av disse pasientene kan synes å gå ut over rehabiliterings- og avlastningstilbudet til hjemmeboende i kommunene.
Hva vil regjeringen foreta seg for å unngå en slik uheldig konsekvens av Samhandlingsreformen?
Begrunnelse
Pasient- og brukerombudets nasjonale årsmelding for 2013 viser til at det er store utfordringer knyttet til prioriteringene i den kommunale helsetjenesten. I rapporten under kapitelet om samhandlingsreformen skriver de:
«Våre saker viser at terskelen for å få langtids sykehjemsplass i mange kommuner er svært høy, og at avlastnings- og rehabiliteringstilbud er lite tilgjengelig. Det kan se ut som om pasienter som blir utskrevet fra sykehus blir prioritert fremfor hjemmeboende med behov for avlastning og rehabilitering.»
Det ombudet her skriver er en bekymring tidligere fremstilt av blant annet Funksjonshemmedes fellesorganisasjon (FFO). Kommunene er nå under sterkt press, og må prioritere tjenester som haster mest – eller det som gir høyest kostnader om det ikke prioriteres. Det gir grunn til å tro at en har en utilsiktet konsekvens av samhandlingsreformen, hvor rehabiliterings- og avlastningstilbudet i kommunen blir dårligere.
Dette er en virkning som vi tror verken regjeringen eller kommunene ønsker seg. Likevel er det svært alvorlig for de innbyggerne i kommunene som rammes av dette. Det å ikke få rehabilitering i rett tid er dårlig for den enkelte – men er også svært dårlig samfunnsøkonomi på sikt. Det kan gi høyere helseutgifter, og føre til at flere står utenfor arbeidslivet lengre.