Ola Elvestuen (V): Det er urimelig at Oslo kommune ikke får kompensert for vekst i barnebefolkningen i sin bevilgning til andrelinjebarnevernet, og kommunen mottar stadig mindre tilskudd per barn for å drifte andrelinjebarnevernet.
Hvordan har barne-, likestillings- og inkluderingsministeren som sektoransvarlig tenkt å rette opp denne uheldige utviklingen?
Begrunnelse
Regjeringen har i sin politiske plattform gått inn for en prøveordning med å overføre statlige og fylkeskommunale oppgaver til kommuner. Kommuner som påtar seg flere oppgaver må sikres at bevilgningene til å finansiere oppgaven blir kompensert for befolkningsutvikling samt at vekst i tjenesten i resten av landet gjenspeiles i «forsøkskommunenes» bevilgning.
Oslos erfaring med å drifte det statlige barnevernet viser at det mangler løsninger for hvordan bevilgningene skal justeres med befolkningsutvikling og vekst i tjenesten. En slik løsning må være på plass før man gjennomfører oppgavedifferensiering slik at ikke bevilgningene til «forsøkskommunene» blir frosset på et nivå som ikke tar hensyn til befolkningsutvikling og vekst i tjenesten ellers i landet.
Da det fylkeskommunale barnevernet i 2004 ble statliggjort, beholdt Oslo kommune dette ansvaret lokalt. Dette ble finansiert gjennom rammetilskuddet som en del av hovedstadstilskuddet. Siden 2004 har bevilgningen til Oslo i all hovedsak kun blitt prisjustert mens bevilgningen til Bufetat har vokst kraftig.
Dette har skjedd på tross av at store deler av veksten i barnebefolkningen i Norge i denne perioden har kommet i Oslo.
Ettersom tilskuddet pr barn i Oslo har blitt betydelig redusert de siste ti årene har rammen knyttet til å finansiere andrelinjebarnevernet også gått ned sammenlignet med nivået i 2004. Tilskuddet er også betydelig mindre pr. barn enn i resten av landet.