Kari Henriksen (A): Syrias befolkning lider. Utenriksministeren uttrykker bekymring, det er prisverdig. Jeg etterlyser oppfølging av bekymringen.
Hva mener utenriksministeren er god hjelp i den aktuelle humanitære krisen, vil han ta initiativ til å øke overføringene og ta imot flere flyktninger, og hvordan vurderer han sin egen og regjeringens rolle som normdannere for å bidra til økt forståelse av den svært alvorlige humanitære katastrofen i Syria?
Begrunnelse
Høyre og Fremskrittspartiet kuttet i verdens matvareprogram i sitt budsjettforslag til Stortinget for 2014. Den humanitære krisen var da godt kjent i FN og for regjeringen. Det var et normgivende signal.
Mer enn 120 000 mennesker er drept, 9 mill. på flukt. 12 mill. er rammet av verdens verste krig.
Jan Egeland i Flyktningehjelpen og flere etterlyser større engasjement for det som skjer, og ber om en milliard i revidert for å avhjelpe denne store katastrofen, som ikke bare rammer dagen befolkning, men får dramatiske konsekvenser for barn og unges framtid. Det samles inn millionbeløp i fagbevegelse og frivillige organisasjoner.
Regjeringen og utenriksministeren er viktige aktører for å bidra til økt oppmerksomhet og økt forståelse for internasjonal solidaritet generelt og for denne enorme katastrofen spesielt. Utenriksministerens engasjement er stort, men hvordan er det med gjennomføringskraften?
Revidert statsbudsjett kommer i mai.
Det er en anledning for regjeringen til å vise at deres bekymring går ut over verbal støtte og forståelse. Jeg håper utenriksministeren vil lytte til de frivillige organisasjonene, og at vi får andre normsignaler og konkrete tiltak enn det som kom fra regjeringen i det ordinære budsjettet.