Rigmor Andersen Eide (KrF): Vil statsråden ta initiativ til å påby merking av oppdrettslaks, slik at alle som fisker laks kan skille rømt oppdrettslaks fra villaks?
Begrunnelse
2014 tegner allerede til å bli nok et katastrofalt år med tanke på rømming av oppdrettslaks. I 2013 ble det innrapportert omlag 200.000 rømte laks fra oppdretterne. Flere frykter at det skjer en stor underrapporteringen.
Samtidig som det er viktig å fiske ut mest mulig at oppdrettslaksen, blir det stadig viktigere å spare en større del av villaksen gjennom gjenutsetting etter fangst. For å sikre at det kun er villaks som gjennutsettes og at mest mulig oppdrettslaks avlives, er det avgjørende at alle som fisker laks kan skille rømt oppdrettslaks fra villaks. Dette gjøres best og enklest ved at den lille fettfinnen på oppdrettslaksens halerot fjernes på yngelstadiet.
Fettfinneklipping er en gammel og velutprøvd metode for å merke laksefisk. Forskning ved Nofima og NMBU (tidligere Norges veterinærhøgskole), har vist at fettfinneklipping vil være den best egnede merkemetoden for oppdrettslaks, og at metoden tilfredsstiller dyrevernloven med tanke på krav til humane merkemetoder.