Kjersti Toppe (Sp): Vil statsråden sette nedleggelsen av sentrale deler av Veterinærinstituttets virksomhet i Nord-Norge til side og utrede hva som kreves for å møte behovet for økt kartlegging og kontroll med dyrehelse, blant annet sett i lys av rapporten "Antibiotikaresistens - kunnskapshull, utfordringer og aktuelle tiltak", og er tiltak mot og økt kunnskap om antibiotikaresistens en del av mandatet til Veterinærinstituttets prosjekt for å modernisere beredskapen og obduksjonsvirksomheten for landdyr?
Begrunnelse
Veterinærinstituttet har foreslått å legge ned virksomheten i grønn sektor (varmblodige dyr) i Nord-Norge, legge ned Veterinærinstituttet i Tromsø og flytte gjenværende virksomhet til Harstad. En slik foreslått organisering er ikke utredet. Dersom Veterinærinstituttets planer for sine avdelinger i Nord-Norge gjennomføres innebærer det at Veterinærinstituttet ikke lenger skal ha kompetanse på sykdomsdiagnostikk og patologi på varmblodige dyr i landsdelen.
Statsråden har 19. mars og 18. juni svart Stortinget at Stortinget vil bli forelagt saken på egnet måte. Statsråden opplyste også 18. juni om at Veterinærinstituttets styre etter et møte med departementet har vedtatt at de vil arbeide videre med å modernisere beredskapen og obduksjonsvirksomheten for landdyr og at de vil etablere et eget prosjekt for dette som er planlagt å gå ut 2014.
Rapporten "Antibiotikaresistens - kunnskapshull, utfordringer og aktuelle tiltak", ble lagt fram 18. august, og er utarbeidet av en tverrsektoriell arbeidsgruppe på oppdrag fra Miljøverndepartementet (MD), Fiskeri- og kystdepartementet (FKD), Landbruks- og matdepartementet (LMD) og Helse- og omsorgsdepartementet (HOD). I rapporten vektlegges økt behov for kartlegging av antibiotikaresistens i ulike miljøer, sitat:
"Tiltaksområde 1 Kartlegging av reservoar.
Dette tiltaksområdet peker på behovet for bedre kartlegging av i hvor stor grad antibiotikaresistens finnes i ulike miljøer. Slike kartlegginger må gjentas med regelmessige mellomrom for å følge utvikling og vil være helt nødvendige for å møte effekter av tiltak som kan påvirke forekomsten. Innenfor flere områder må etableres nye overvåkings-/kartleggingsområder, mens for andre er det snakk om en betydelig utvidelse av pågående overvåkingen (f.eks. mat, dyr og miljø). Summene under dette tiltaket er store og gjenspeiler at det kreves en betydelig innsats for å skaffe en bedre og samlet oversikt over omfang av antibiotikaresistens både hos mennesker, mat, dyr og øvrige miljø."
Gjennomføres Veterinærinstituttets planer for Nord-Norge vil viktig kompetanse til å bistå i slik kartlegging være svekket i landsdelen.