Ruth Grung (A): Overvekt er et økende problem også blant barn og unge. Poliklinikk for overvekt ved Haukeland Universitetssykehus, som startet i 2012, har i samarbeid med internasjonalt ledende forskningsmiljø utviklet en familiebasert atferdsbehandling som har gitt svært gode resultater. Effekten er størst for barn under 10 år.
Hva vil helseministeren gjøre for å styrke andre behandlingstilbud enn kirurgi for overvekt og fedme, samt strategi for å forebygge overvekt spesielt blant barn og unge?
Begrunnelse
Under Helse-Bergen er det etablert en Poliklinikk for overvekt. Det er et samarbeid mellom Psykologisk institutt ved UiB og Haukeland Universitetssykehus. De har tatt i bruk familiebasert atferdsbehandling (FABO) som har gitt særdeles gode resultater spesielt for barn under 10 år.
Siden oppstart i 2012 har Poliklinikken hatt oppfølging av ca. 250 barn og deres familier. De tar i mot ca. to nye familier i uken, som er henvist fra fastlege. Behandlingen består av 17 ukentlige samtaler med samme behandler og deretter månedlig oppfølging av lokal helsesøster og legekontroll på Poliklinikken hver 6.mnd.
Alle nye pasienter/familiene blir spurt om de ønsker å gå inn i "FABO" studien. Pasienter må gjennom individuelle konsultasjoner før oppstart av behandlingskurs eller henvisning til kirurgi. De fleste får anbefalt kurs før eventuelt bariatrisk kirurgi. Fra senteret ble etablert i 2012, har 382 voksne pasienter gjennomført livsstilkurs. Det er lange ventelister og alle pasientene har rett til prioritert helsehjelp innen ett år.
Det er flere miljøer i Norge som har henvendt seg og ønsker samarbeid om familiær atferdsbehandling. Kristiansand arbeider for å etablere tilsvarende virksomhet i tett dialog med Poliklinikken i Bergen.
I tillegg til å behandle de med sykelig overvekt, er det et stort behov for kompetanseheving og implementering av tiltak mot overvekt i primærhelsetjenesten, basert på ny kunnskap.
Poliklinikken er faglig ledende i Norden og har et godt samarbeid med anerkjente internasjonale kapasiteter på feltet: Professor Denise Wilfley ved Washington University of St. Louis.
Poliklinikken er tverrfaglig sammensatt, med ernæringsfysiolog, fysioterapeut og psykolog en dag i uken, en barnelege to dager i uken og en sykepleier på hel tid. Poliklinikken har i tillegg til utfordringer med ventelister, også hatt ressurser til å gi kompetanseoverføring til primærhelsetjenesten og bidra til å etablere flere slike kompetansemiljø i andre regioner. Samtidig som senteret deltar i internasjonale studier for forebygging og behandling av sykelig overvekt.
I media har det vært mye oppmerksomhet om operasjoner av overvektige, men lite om alternative behandlingsformer. Det samme gjelder forebygging av overvekt. Sykelige overvektige barn har ikke samme rettigheter som en del andre diagnosegrupper, for eksempel hva gjelder økt antall stønadsdager. Dette gjør det vanskeligere for familiebasert atferdsbehandling som innebærer at familier skal møte en time hver uke i 17 uker. Det er heller ikke anledning for foreldre å bruke ordningen med opplæringspenger. Helsedirektoratet har heller ikke tilskuddsmidler rettet mot overvekt/fedme.