Ketil Kjenseth (V): Rundt 50 000 nordmenn sliter med kroniske sår. Hjelpen de får, særlig til forebygging og tidlig behandling, men også til langvarig stell, strekker ikke til. Mange blir overlatt til egenbehandling. Både organiseringen og finansieringen av behandlingstilbudet virker mangelfull.
Hva vil statsråden gjøre for å styrke behandlingstilbudet for pasienter med kroniske sår?
Begrunnelse
Pasienten får i dag dekt utgifter til sårstell kun når det er sår til stede, og da med en rekke forbehold. Så lenge pasienten kjøper inn utstyr og utfører sårbehandling selv, eller får dette utført hos fastlegen, gis det som regel bidrag til utgifter ved sårstellet.
Dersom pasienten trenger hjelp fra kommunehelsetjenesten til å behandle sårene hjemme, bortfaller støtten fra statlige Helfo og kommunen må dekke alle utgifter. Dette fører gjerne til at mange kommuner, for å spare penger, ikke innrullerer slike pasienter i hjemmesykepleien. Andre steder forandres og forenkles behandlingsopplegg som er laget av spesialisthelsetjenesten med den begrunnelse at de er for dyre.
Konsekvensene av finansieringsordningen er at mange pasienter havner i en runddans mellom kommunehelsetjenesten og spesialisthelsetjenesten, fordi det er krevende både økonomisk og faglig, og fordi behandlingen kan ta lang tid. Jo mindre forebygging og mindre systematisk stell tidlig, jo lengre og dyrere behandling blir det i spesialisthelsetjenesten og med mer alvorlige konsekvenser for pasienten.
Organiseringen av omsorgen for denne pasientgruppen i Norge virker videre å være svært ulik, til tross for at det dreier seg om en stor gruppe mennesker med betydelige plager i sitt daglige liv. Ved enkelte sykehus har ildsjeler startet sårpoliklinikker for å gi denne gruppen mennesker et bedre og mer systematisk tilbud. Når ildsjelene slutter eller bytter jobb, forsvinner tilbudet. Sammenstilt med en lite systematisk finansieringsordning og uklare ansvarsforhold, blir kompetansen tilfeldig og behandlingstilbudet varierende og med betydelig ansvar tillagt den enkelte pasient.
I Danmark virker satsingen på pasienter med kroniske sår å være både mer ambisiøs og bedre organisert. De har bygd opp sårsentre ved flere av de store sykehusene, med Sårhelingssenteret på Bispebjerg hospital som sentrum. Denne avdelingen fungerer som sentrum og motor for all sårbehandling, ikke bare i Danmark, men i hele Skandinavia. I tillegg har de bygd opp et telemedisinsk system hvor helsepersonell i kommunene kan få støtte i sitt arbeid med sår fra sentrene.