Per Olaf Lundteigen (Sp): Hva har statsråden tenkt å gjøre for å sikre at norske matvarer ikke inneholder antibiotikaresistente bakterier som kan gi humane infeksjonssykdommer som det er vanskelig å behandle?
Begrunnelse
Antibiotikabruk i matvareproduksjon er et stort problem verden over grunnet utvikling av antibiotikaresistente bakterier som igjen kan gi sykdom hos mennesker. USA vedtok 10. oktober 2014 at antibiotika som fortilskudd hos storfe, gris og kyllinger skal fases ut og arbeidet er nå godt i gang. President Obama informerte 2. juni 2015 at han ville ha et møte 6. juni 2015 med 150 gjester i Det Hvite Hus om bruken av antibiotika i matvareproduksjon. I Den europeiske union (EU) har det allerede lenge vært et forbud mot antibiotika i dyrefor, så også i Norge. Imidlertid viser det seg at antibiotikumet Narrasin er godkjent i Norge som fortilskudd for kyllinger, men under klassifiseringen koksidistatika. Vi har også sett rapporter fra Mattilsynet og Folkehelseinstituttet om at norsk kyllingkjøtt som omsettes i butikkene har bakterier som er resistente mot viktige antibiotika.
I de siste dagene har Folkehelseinstituttet dokumentert at slike antibiotikaresistente bakterier som fantes i kylling nå også er funnet hos bakterier ved urinvegsinfeksjoner hos mennesker, med de konsekvenser dette kan få for effektiv behandling.