Kjersti Toppe (Sp): Mener regjeringen at det er ønskelig at studieforbundene og spesielt Folkeuniversitetet ikke lenger skal kunne samarbeide med høyskoler og universitet om desentraliserte høyskolestudier rundt om i landet?
Begrunnelse
Blant annet har høgskolen i Molde og Høgskolen i Nord-Trøndelag etter tilsyn fra NOKUT (Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen) sagt opp sine samarbeidsavtaler med Folkeuniversitetet. NOKUT mener at høgskolene ikke oppfyller studietilsynsforskrift av 28. februar 2013, som krever at minst 50 prosent av årsverkene knyttet til studiet skal gjøres av tilsatte i hovedstilling hos den enkelte høgskole.
Folkeuniversitetet har gjennom sin 151 år lange historie vært en viktig aktør innen etter- og videreutdanningsfeltet i Norge. Studieforbundet har gjennom et utstrakt samarbeid med høgskoler og universitet kunnet tilby desentraliserte utdanninger og studier over hele landet, på siden av det formelle utdanningssystemet og som et supplement til de etablerte utdanningsinstitusjonene. Studentene går opp til ordinær eksamen. Dette er utdanninger og studier den lokale høgskolen enten ikke tilbyr, eller tilbyr på dagtid slik at de ikke kan kombineres med å være i arbeid.
Lærerne på de enkelte universitets- og høgskolestudiene har etter dagens praksis fått faglig godkjenning av utdanningsinstitusjonen etter en vurdering av at de fyller kravet som stilles for å forelese på det aktuelle studiet – også ved lærestedet. De blir dermed en ekstra ressurs.
Som et eksempel på hvordan hele landet har blitt tatt i bruk har mer enn 1000 voksne innbyggere i Sogn og Fjordane deltatt på ett av Folkeuniversitetets høyskoletilbud fra 2006 og fram til i dag. Dette er utdanningsløp som Høgskolen i Sogn og Fjordane selv ikke tilbyr og utdanninger som er tilpasset voksne i full jobb.
Dersom voksne arbeidstakere, som vil delta i etter- og videreutdanning, ikke får slike utdanningstilbud lokalt, vil de ikke ha mulighet til å få det faglige påfyllet som trengs for å kunne delta på lik linje med andre arbeidstakere i et arbeidsliv som er i stadig endring.
Jeg velger å tro at det ikke er regjeringens intensjon at det skal bli langt vanskeligere for arbeidstakere bosatt i distriktene å delta i etter- og videreutdanning – tvert om. Men det er dessverre konsekvensen av kravet om hovedstilling som NOKUT krever. Samarbeid mellom høgskoler/universitet og studieforbund om desentraliserte studier – med faglig kompetente lokale forelesere – må etter mitt syn styrkes – og ikke hindres av et krav som medfører slike negative utilsiktede konsekvenser.