Torgeir Knag Fylkesnes (SV): Hvordan sikrer statsråden uhildet og faglig optimal gjennomgang av dagens organisering av bevarings- og utviklingsarbeidet for våre nasjonale hesteraser?
Begrunnelse
Det vises til at Landbruksministeren har satt ned ei arbeidsgruppe som skal vurdere om dagens organisering av bevaringsarbeidet for de nasjonale hesterasene er hensiktsmessig for å nå populasjonsstørrelser som er nødvendig for et bærekraftig bevaringsarbeid, og for å oppnå en bestandsøkning med effektiv ressursbruk.
Utredninger, rapporter og vitenskapelig arbeid har gitt oss en god problembeskrivelse og plan for videre arbeid for å lykkes med målet; å bevare de tre hesterasene (Handlingsplan for de tre nasjonale hesterasene 2011 - 2020). Den store mangelen er en god organisering, nødvendig kompetanse, gjennomføring av tiltak over tid og øremerking av midlene, som i dag bevilges til hest.
I mandatet til arbeidsgruppa står det blant annet:
- Kartlegge kostnadene og hvordan kostnadene fordeles
- Vurdere om dagens organisering er hensiktsmessig.
- Beskrive og gi et prioritert forslag til tiltak for det fremtidige bevaringsarbeidet innenfor samme samlede kostnadsrammene som i dag.
I flere år har en rekke sentrale aktører på feltet, som raseorganisasjonene for de nasjonale hesterasene og ulike fagmiljøer, vært kritiske til hvordan Norsk hestesenter (NHS) ivaretar sine oppgaver for de nasjonale hesterasene. NHS tildeles i dagens ordning uten tvil hoveddelen av offentlige midler til hest.
Utfordringen er at NHS er sekretariat for arbeidsgruppa, mens representanter for raseorganisasjonene ikke er representert. Dermed kan det bli utfordrende å være sikker på om de råd som gis er uhildet, faglig optimale, og at alle sider ved dagens organisering vil bli gjennomgått med åpne øyne.