Trine Skei Grande (V): Hva mener statsråden skal til for at pasienter som bruker metadon skal få velge en type metadon som ikke gir ubehagelige bivirkninger, noe som er i tråd med både retningslinjens mål om brukermedvirkning og vurdering av ny medisin ved uheldige bivirkninger?
Begrunnelse
I Nasjonal retningslinje for legemiddelassistert rehabilitering ved opiodbehandling, er det et eget kapittel om brukermedvirkning der det blant annet står:
«Brukermedvirkning i medisinsk behandling og sosial rehabilitering innebærer at pasienten aktivt deltar eller tar styring i egen rehabilitering og dermed får økt myndighet». For LAR pasienter er brukermedvirkning ekstra viktig med tanke på å ta kontroll over eget liv og avhengighet. For behandler forutsetter brukermedvirkning en holdning til pasienten der lydhørhet og respekt for pasientens valg står sentralt. For pasienten medfører brukermedvirkning en mulighet til å gå ut av offerrollen og bli en handlende, ansvarlig person»
I den nasjonale retningslinjen står det videre:
«Ved plagsomme bivirkninger bør årsakene til disse utredes i samråd med pasienten og skifte av legemiddel vurderes.»
Undertegnede har fått en henvendelse fra en pasient under LAR som mottar en y type metadon som er billigere å fremstille, men gir mange ubehagelige bivirkninger, og der det varsles om både sterke leddsmerter, utslett, sterk oppkast m.m.
Å bruke dette industrielt fremstilte metadonet er blitt hovedregel og det skal tungtveiende medisinske grunner for at pasientene kan behandles med andre medikamenter.