Skriftlig spørsmål fra Svein Roald Hansen (A) til justis- og beredskapsministeren

Dokument nr. 15:1587 (2016-2017)
Innlevert: 22.09.2017
Sendt: 22.09.2017
Besvart: 26.09.2017 av justis- og beredskapsminister Per-Willy Amundsen

Svein Roald Hansen (A)

Spørsmål

Svein Roald Hansen (A): Hva er årsaken til at Norge valgte ikke å ta ordet og gi støtte til den sveitsiske ministeren på EUs justis- og innenriksministermøte i Brussel torsdag 14. september når det gjaldt direkte tilgang til Europolbasen EIS, og hvordan harmonerer det med regjeringens målsetting om en aktiv europapolitikk?

Begrunnelse

Dagens Næringsliv skriver onsdag 20. september om EUs justis- og innenriksministermøte at den sveitsiske justisministeren Simonetta Sommeruga tok opp spørsmålet om direkte tilgang til Europolbasen EIS for Sveits. Norge er i samme situasjon som Sveits, at det må søkes om tilgang via omveier, noe som kan forsinke prosessen så mye at opplysningene kan miste sin operative verdi, ifølge Politidirektoratet.
Ifølge artikkelen, sier justisministeren at "vi nå vurderer hvordan vi skal følge opp saken videre". Det skrives også at regjeringen så langt ikke har ønsket å gå ut med noen offisielt standpunkt i saken.
Dette innebærer en merkelig passiv holdning fra regjeringens side til et viktig spørsmål å unnlate å ta ordet i et møte hvor man kan snakke til kollegene i alle medlemslandene.

Per-Willy Amundsen (FrP)

Svar

Per-Willy Amundsen: Jeg mener det er viktig å søke et tett samarbeid med våre europeiske kolleger på justis- og innenriksfeltet. Samarbeidet mellom politimyndighetene i Europa er tett, også i Europol. Dette bidrar til at Norge blir tryggere og at vi bidrar til kriminalitets- og terrorbekjempelse hos våre samarbeidspartnere.
Europolbasen EIS er et verktøy for Europol. Den direkte søketilgangen i EIS er i dag forbeholdt medlemmer i Europol. Danmark måtte som følge av sitt rettsforbehold gå ut av Europol 1. mai i år. Jeg har merket meg at Danmark da de forhandlet fram avtalen om sin videre deltakelse i Europol, ikke oppnådde å få beholde en direkte søketilgang til EIS.
For Norges vedkommende er jeg svært opptatt av at et eventuelt norsk initiativ er hensiktsmessig og rettidig. Jeg har derfor sett det som viktig å først få klarlagt hvilke konsekvenser et eventuelt initiativ om tilknytning til EIS ville kunne få - både i forhold til våre europeiske kolleger i politisamarbeidet og også i forhold til annet samarbeid med EU og dets organer på justis- og innenriksfeltet.