Skriftlig spørsmål fra Knut Arild Hareide (KrF) til innvandrings- og integreringsministeren

Dokument nr. 15:51 (2017-2018)
Innlevert: 16.10.2017
Sendt: 16.10.2017
Besvart: 24.10.2017 av innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug

Knut Arild Hareide (KrF)

Spørsmål

Knut Arild Hareide (KrF): Jeg er kjent med at en norsk familie, hvor foreldrene er norske statsborgere, og som har fått foreldretten til en somalisk gutt i en somalisk domstol, ikke får oppholdstillatelse til gutten i Norge. De har fått avslag fra både UDI og UNE.
Hva kan statsråden gjøre for å hjelpe denne familien og se på saken på nytt?

Begrunnelse

Begrunnelsen for avslaget fra norsk utlendingsmyndighet er at dette kan skape en effekt der flere familier vil vurdere å gjøre det samme. Fra vårt perspektiv er en slik vurdering uforståelig, da denne saken ikke er egnet til å skape en presedens for andre familier. Tvert imot bør regjeringen se på denne saken på nytt for å finne en permanent og holdbar løsning for en familie som over lengre tid har opplevd en uholdbar situasjon, der kone og det adopterte barnet blir nødt til å bo i Somalia, mens mannen må bo i Norge. Det burde ingen familier måtte oppleve.

Sylvi Listhaug (FrP)

Svar

Sylvi Listhaug: Justis- og beredskapsdepartementet har mottatt flere henvendelser fra berørte familiemedlemmer i den konkrete saken som representanten her viser til. I våre svarbrev er det vist til at det er Utlendingsdirektoratet (UDI) og Utlendingsnemnda (UNE) som avgjør enkeltsaker, og at verken jeg eller departementet for øvrig har myndighet til å gripe inn i eller påvirke utfallet av slike saker.
Departementet har overfor familien redegjort for gjeldende regelverk og hvilke hensyn som på generelt grunnlag gjør seg gjeldende i slike saker (fosterbarn). Det er lagt opp til en streng praksis, noe som særlig er begrunnet i hensynet til at barn ikke urettmessig blir tatt bort fra foreldre og omsorgspersoner i hjemlandet. Innvandringsregulerende hensyn kan også tillegges vekt ved vurderingen av om det bør gis oppholdstillatelse i slike saker. Det er UDI og UNE som foretar den konkrete avveiningene av de hensyn som gjør seg gjeldende.
Jeg er for øvrig gjennom ovennevnte henvendelser til departementet gjort kjent med at den aktuelle saken er bragt inn for domstolene. Det er derfor nå opp til domstolene å ta stilling til gyldigheten av UNEs vedtak i saken. Dersom det foreligger nye opplysninger i saken vil familien kunne be utlendingsmyndighetene om en fornyet vurdering av saken.