Skriftlig spørsmål fra Masud Gharahkhani (A) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:55 (2017-2018)
Innlevert: 16.10.2017
Sendt: 16.10.2017
Besvart: 20.10.2017 av helse- og omsorgsminister Bent Høie

Masud Gharahkhani (A)

Spørsmål

Masud Gharahkhani (A): Hvilket grep vil statsråden ta for å sikre nok ressurser til avdeling for patologi ved Drammen sykehus, som har en avgjørende rolle i å sikre god kreftbehandling for en hel helseregion?

Begrunnelse

Drammen sykehus er preget av en anmeldelse for grovt bedrageri. Mitt spørsmål dreier seg imidlertid ikke om etterforskningen. Spørsmålet mitt dreier seg om ressurssituasjon ved avdeling for patologi ved Drammen Sykehus. De ansatte er særlig bekymret for at bemanningssituasjonen går utover kreftbehandlingen i hele Vestre Viken. Det kommer frem at patologene har varslet om kritiske tilstander over lengre tid. I vår ble det slått kraftig alarm.
"Det har vært mange møter, men vi har ikke fått resultater. Ressurssituasjonen i avdelingen er for knapp" sier foretakstillitsvalgt Tom Henry Hansen til Drammens Tidende. Det betyr at ressurssituasjon over lang tid ikke har vært tilpasset behovet. Det er en alvorlig bekymringsmelding for en avdeling som har en sentral rolle i å sikre god kreftbehandling i Vestre Viken.
Avdelingen for klinisk patologi på Drammen sykehus analyserer alle kreftrelaterte celleprøver for hele helseforetaket. Patologisk avdeling, med sine 55 ansatte, er en av landets aller største. Pasientgrunnlaget er på 500 000 innbyggere. Det dette koker ned til er om innbyggerne skal kunne føle seg trygge på at de vil få den beste tilgjengelige helsehjelpen, dersom de skulle være så uheldige.

Bent Høie (H)

Svar

Bent Høie: Det følger av styringsmodellen for spesialisthelsetjenesten at de regionale helseforetakene har ansvaret for å sørge for nødvendige spesialisthelsetjenester for befolkningen i helseregionen. Finansieringsansvaret for spesialisthelsetjenestene følger sørge-for-ansvaret ved at de regionale helseforetakene, i dette tilfellet Helse Sør-Øst RHF, fordeler bevilgningen som Stortinget har stilt til disposisjon til helseforetakene i regionen. Fordelingen av inntekter mellom helseforetakene tar utgangspunkt i den nasjonale modellen for fordeling av inntekter mellom helseregionene, men med enkelte regionale tilpasninger. Det er så styret for Vestre Viken HF som har ansvaret for å fordele inntektene i tråd med oppgavene for helseforetakets samlede virksomhet og de enkelte avdelingene innen foretaket.
Når det gjelder den konkrete situasjonen ved Avdeling for klinisk patologi i Vestre Viken, har jeg bedt Helse Sør-Øst RHF om en redegjørelse. Redegjørelsen viser at Vestre Viken har iverksatt tiltak for å sikre at pasientene får en forsvarlig behandling. Helse Sør-Øst RHF har gitt følgende tilbakemelding:

"Helse Sør-Øst RHF har innhentet en redegjørelse fra Vestre Viken HF, som viser til at det er satt i verk tiltak som skal "sikre at alle pasienter, inkludert de høyt prioriterte kreftpasientene, får en forsvarlig behandling." Under følger tilbakemeldingen fra Vestre Viken HF i sin helhet:

"Avdeling for klinisk patologi i Vestre Viken er en av landets største avdelinger innen patologi. Avdelingen leverer tjenester med høy kvalitet. Det er en avdeling som har en betydelig arbeidsmengde og hvor arealene er trange. Det har i de siste månedene vært arbeidet spesielt med forbedrings- og utviklingstiltak i avdelingen. Tiltakene gjelder både bemanning- og arealmessige forhold hvor noen igangsettes umiddelbart og andre som langsiktige prosjekter. Utviklingsarbeidet har skjedd i nært samarbeid med de ansatte og tillitsvalgte. Det pågår ansettelser av både leger og bioingeniører til erstatning i permanente - eller nye midlertidige stillinger.
Den spesielle situasjonen avdelingen er kommet i nå, er en ekstra driftsutfordring. Noen prøver vil en periode bli sendt til andre patologiavdelinger i Helse Sør-Øst. Det regionale helseforetaket er orientert.
Foretaksledelsen følger situasjonen i tett dialog med klinikk- og avdelingsledelse. De iverksatte tiltakene skal sikre at alle pasienter, inkludert de høyt prioriterte kreftpasientene, får en forsvarlig behandling."